LISNATA ZVRK PECIVA

Današnji dan mi je savršen za neka fina peciva. Ova još nisam objavljivala, ali sam ih ranije pravila. Fenomenalna su, dekorativna, ukusna, lisnata, lagana kao perce.🥰😍👌🏻

I obavezno koristite maslac, jer im daje poseban okus.

Nisu zahtjevna, jednostavno se pripremaju, a svima će se dopasti. 




📌Sastojci za tijesto:

▪️500-550 gr brašna

▪️1 bjelanjak

▪️100 ml mlakog mlijeka

▪️100 ml mlake vode

▪️1 supena kašika kvasca

▪️1 kašika šećera

▪️1 kašika soli

▪️50 ml ulja

▪️100 gr maslaca sobne temperature za premazati tijesto 


📌Za premaz:

▪️1 žumanjak

▪️2 kašike mlijeka 


Mlijeko, vodu, kvasac i šećer izmješati, pa dodati bjelanjak, ulje i pola količine brašna i so. Početi mijesiti i postepeno dodavati ostatak brašna. Vidjet ćete i sami koliko je dovoljno (ovisi od brašna). Trebate dobiti tijesto koje se odvaja od posude. Formirati kuglu i pokriti, pa ostaviti da naraste.

Nadošlo tijesto malo premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i podijeliti na 5 loptica. Svaku lopticu razvaljati u pravougaonik (cca 3-4 mm) i po njemu rasporediti omekšali maslac u komadićima. Redati jedan na drugi, peti ne premazujete.

Oklagijom razvaljati u veliki tanji pravougaonik. 

Rezačem izrezati na uže trake cca 1 cm. Svaku traku rolati u zvrk. Redati na papirom obložen pleh sa razmakom između jer će narasti. 

Gotove premazati žumanjkom u koji ste dodali 2 kašike mlijeka. Ostaviti da odstoje oko 30 min.

Peciva peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 15-20 minuta zavisno od rerne. Pazite da vam se ne prepeku.

Poželjno je da na njih navalite dok su topla, jer se bukvalno tope u ustima. 😉😁👌🏻💞

Javite mi da li su vam se dopala, lajkujte, dijelite, ništa vas ne košta.😂 

Uživajte! 🍀💋






Primjedbe

Popularni postovi