ZAPEČENI KROMPIR BOMBOLONI

Kucccc-kuuuccc! 😀

Danas vam donosim recept za predivan ljetni ručak. Lagane pripreme, fenomenalnog okusa i zasitan.

Čim prije probajte i javite mi utiske!

Mi smo oduševljeni.

 




🖊️Sastojci:

- 5 krompira srednje veličine

- 1 kašičica soli

- 1 kašičica mljevene crvene paprike

- pola kašicice ljute dimljene paprike (po želji, nije obavezno)

- 1 kašičica vegete

- mljeveni biber

- 6 kašika maslinovog ulja

- 1 jaje

- 1 kašičica bijelog luka u granulama 


🖊️Preliv:

- 4 kašike milerama ili pavlake

- 1 čaša jogurta

- 2 režnja propasiranog bijelog luka

- so

- mljeveni biber

+

- 50 gr maslaca

- 1 čajna kašika aleve paprike 


Krompir skuhati u vodi koju ste malo i posolili.😁 Ocijediti ga i izgnječiti u pire.

Malo prohladiti, pa dodati jaje, začine i maslinovo ulje. Sve sjediniti rukom ili kašikom i ostaviti u zamrzivač na 10 minuta da se lakše oblikuje.

Pleh obložiti papirom, a rernu uključiti da se grije na 200°.

Od pirea formirati loptice željene veličine. Kod mene su kao malo veći kliker. Redati na papir.

Staviti bombolone da se peku u zagrijanoj rerni oko 20-25 min. U toku pečenja ih okrenuti.

Za to vrijeme u posudu izmiješajte jogurt, pavlaku, dodajte ispasiran bijeli luk, začinite i dobro izmiješajte.

U šerpici otopite maslac na laganoj temperaturi i dodajte alevu pa sasvim malo propržite da se sjedini.

Ispečene bombolone servirati na tanjir, preliti umakom od jogurta i dodatno začiniti crvenom paprikom sa maslacem. 

Poslužiti toplo.

Prejednostavno, a zaista ukusno.

-----------







Primjedbe

Popularni postovi