ZAPEČENI KROMPIR BOMBOLONI
Kucccc-kuuuccc! 😀
Danas vam donosim recept za predivan ljetni ručak. Lagane pripreme, fenomenalnog okusa i zasitan.
Čim prije probajte i javite mi utiske!
Mi smo oduševljeni.
🖊️Sastojci:
- 5 krompira srednje veličine
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- pola kašicice ljute dimljene paprike (po želji, nije obavezno)
- 1 kašičica vegete
- mljeveni biber
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica bijelog luka u granulama
🖊️Preliv:
- 4 kašike milerama ili pavlake
- 1 čaša jogurta
- 2 režnja propasiranog bijelog luka
- so
- mljeveni biber
+
- 50 gr maslaca
- 1 čajna kašika aleve paprike
Krompir skuhati u vodi koju ste malo i posolili.😁 Ocijediti ga i izgnječiti u pire.
Malo prohladiti, pa dodati jaje, začine i maslinovo ulje. Sve sjediniti rukom ili kašikom i ostaviti u zamrzivač na 10 minuta da se lakše oblikuje.
Pleh obložiti papirom, a rernu uključiti da se grije na 200°.
Od pirea formirati loptice željene veličine. Kod mene su kao malo veći kliker. Redati na papir.
Staviti bombolone da se peku u zagrijanoj rerni oko 20-25 min. U toku pečenja ih okrenuti.
Za to vrijeme u posudu izmiješajte jogurt, pavlaku, dodajte ispasiran bijeli luk, začinite i dobro izmiješajte.
U šerpici otopite maslac na laganoj temperaturi i dodajte alevu pa sasvim malo propržite da se sjedini.
Ispečene bombolone servirati na tanjir, preliti umakom od jogurta i dodatno začiniti crvenom paprikom sa maslacem.
Poslužiti toplo.
Prejednostavno, a zaista ukusno.
-----------
Primjedbe
Objavi komentar