PITA SA GLJIVAMA (OD GOTOVIH KORA)

Eto onako, iz čista mira, danas s vama hoću da podijelim recept za ovu prefinu pitu. Ma ničim izazvana, hoću da napišem recept i gotovo.🤭🤭🤭Ova pita je savršena! Brzo gotova, ukusna, a bez ovog preliva dobijate posnu varijantu. Ako niste probali do sada, isprobajte, dopast će vam se.



✅Potrebno je:
- 500 gr kora za pitu
- 1 kg šampinjona
- 1 glavica crvenog luka
- par kašika ulja
- so
- mljeveni biber
- vegeta

✅Preliv:
- 250 ml milerama
- 120 ml mineralne vode

✅Za posipanje:
- sjemenke zlatnog lana (može i susam)

Gljive očistiti i izrezati ih na listiće. Crveni luk sitno isjeckati.
U tavi na malo ulja izdinstati crveni luk, a zatim dodati gljive i nastaviti dinstanje. Gljive će pustiti vodu, a vi ih dinstajte dok sva voda ne ukuha. Na kraju začinite sa malo vegete, soli i bibera, izmješajte i sklonite sa ringle da se sve prohladi.
Pleh premažite uljem i stavite dvije jufke. Po jufci posipajte pripremljene gljive (rasporedite nadjev da vam bude dovoljno za sve kore, pa je najbolje kore prebrojati prije početka pripreme).
Redajte 2 kore, nadjev i tako sve dok imate materijala, naravno na vrhu će biti 2 kore.
U zdjeli izmješajte mileram i mineralnu vodu, po želji posolite.
Složenu pitu izrežite na kocke željene veličine. Sve prelijte pripremljenim prelivom. Pospite sjemenkama.
Peći na 200° oko 20-25 minuta da sve lijepo porumeni.
Poslužite toplo uz omiljenu salatu.
Dobar tek! 💗👋🏻







Primjedbe

Popularni postovi