GRAŠAK I PROSO SA POLPETAMA
Odmah ću vam reći da je ovo - savršeno! Ne znam kako se vama čini, ali nama je extra.
U stvari, od jučer mi je ostalo ovih faširanaca, pa sam danas samo napravila prilog od graška i prosa koji je odličan! Brz a preukusan.
Pišem recept za oboje, jer do sada nisam. Probajte, nećete zažaliti! 💓👌🏻
📍 Sastojci za faširane polpete:
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- 1 jaje
- 3 režnja bijelog luka
- 1 manji sitno izrendan krompir
- 4-5 kašika prezle
- 2 kašike sitno sjeckanog peršuna
- 1 mrkva sitno izrendana
- suhi začin
- mljeveni biber
+ 2 kašike sos paradajza za umak
📍 Sastojci za prilog:
- 200 gr prosa
- 200 gr graška
- 1 glavica crvenog luka
- mljeveni biber
- suhi začin
- 2 kašike maslaca
Za polpete sam u sjecku isjeckala bijeli i crveni luk, mrkvu, krompir i peršun. Dodala u mljeveno meso, zatim jaje, začinila, dodala prezlu i dobro sjedinila, pa oblikovala. Na ulju ispržila da porumene s obje strane. U dublju tavu stavila malo ulja, dodala pržene polpete, dolila vode da prekrije, 2 kašike sos paradajza i krčkala 10-15 min. Napravila hladnu zapršku od kašike brašna i malo vode pa ukuhala da dobije gustinu. Na kraju začinila, posula svježim peršunom.
Za prilog: proso propržiti malo na suhoj tavi da bi se manje raspadao tokom kuhanja. Staviti ga u pola litre malo slane vode i da kuha oko 15 min. Po potrebi doliti po malo vode. Skloniti i ostaviti da bubri još 5 min.
Grašak skuhati u vodi. Na maslacu izdinstati isjeckan crveni luk, pa dodati proso i grašak, začiniti suhim začinom i mljevenim biberom, dobro izmiješati i gotovo!😁
Zaista je fenomenalno!
Primjedbe
Objavi komentar