ČOKO-ORANŽ TORTA

Savršena kombinacija čokoladne i oranž kreme, pa kad se svemu tome doda biskvit sa bademima, čisto uživanje na vidiku! 😀👌🏻👍🏻

Za sve prilike. Možete dekorirati po želji, a meni se, bilo šta dodatno, učinilo suvišnim. Sama sebi dovoljna! 🍊🍫

Od srca preporučujem!👌🏻


📌Biskvit:

- 4 jaja

- 7 kašika šećera

- 100 gr badema (pola mljevenih, pola sjeckanih, a mogu i orasi ili lješnjaci)

- 2 kašike vruće vode

- 2 kašike brašna

- 2 kašike čokolade u prahu

- 1 kašika kakao praha

- pola praška za pecivo

📎Za preliti koru: 

- 1 dcl đusa (narandža) 


📌Čokoladna krema:

- 500 ml slatkog vrhnja

- 300 gr čokolade za kuhanje 


📌Oranž krema:

- 500 ml đusa

- 2 kesice pudinga sa okusom slatke pavlake (ili vanilije)

- 3 kašike šećera

- 500 ml slatkog vrhnja

- 1 kesica želatine u prahu 


📌 Preliv:

- 250 ml đusa

- 1 kesica bezbojnog preliva za torte 


Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke izmiksati čvrsto uz prstohvat soli. U žumanjke dodati šećer i pjenasto izmiksati. Zatim sipati vruću vodu, miksati, pa na to prosijati mješavinu brašna, čokolade u prahu, kakaa i praška za pecivo, kratko izmiksati da se poveže, pa dodati mljevene i sjeckane bademe. Špatulom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Sipati u kalup fi 26 obložen papirom i peći na 180° 20 minuta.

Ispečen biskvit malo prohladiti, prebaciti na pladanj, staviti cake ring i preliti đusom.

Zagrijati vrhnje, pa u njega dodati izlomljenu čokoladu i sve miješati da se sjedini. Preliti preko biskvita i staviti na hlađenje.

U šerpu sipati đus, odvojiti 8 kašika i izmješati da prahom pudinga i šećerom, pa zakuhati i skuhati kao puding. Pokriti streč folijom i potpuno ohladiti.

Slatko vrhnje izmiksati, pa u njega dodati hladan puding i sve sjediniti. Želatinu spremiti prema uputi, pa sipati u kremu i sve mikserom sjediniti. Oranž kremu premazati preko čokoladne i sve u frižider na hlađenje.

Kad se krema stisnula, praviti preliv. U posudu staviti 250 ml đusa (od toga odvojite 3 kašike), pa u odvojeni dio dodati šećer i prah za preliv, izmješati, pa kad đus prokuha sipati i samo pustiti da prokuha još jednom. Prohladiti par minuta da bude mlako i sipati preko kreme. Ostaviti u frižider još 30 min i tortu možete rezati. Najbolje spremiti navečer, pa ostaviti da prenoći u frižideru. Odlično se reže, super izgleda, a ukusna do bola! 🤭👌🏻👍🏻

Enjoy!♥️








Primjedbe

Popularni postovi