DOMAĆI RAVIOLI SA SIROM

I vrapci na grani znaju (vrapci: ma šta mi znamo?😂), bez domaće tjestenine - ništa! 😁

Ne bi mi mrsko jutros napraviti ove odlične raviole (može se reći i klepe) sa sirom. 👍🏻 

U tijesto sam dodala samo malo špinata i baš je ukusno. Sin oduševljen, jer je veliki ljubitelj pasti uopšte. 

Ne morate začiniti maslacem i alevom paprikom, mi volimo.😁

Pa zasučite rukave i probajte, ništa od gledanja nema.😂😂😂 





🌸 Sastojci za tijesto:

- 500 gr brašna

- 2 jaja

- 2 kašike ulja

- kašičica soli

- malo sitno sjeckanog peršuna

- voda (količina po potrebi) 


🌸Nadjev:

- cca 150 gr feta sira (možete koristiti i mladi sir iz dodatak malo pavlake i posoljen naravno) 


🌸Preliv:

- 400 ml pavlake ili milerama

- 3 režnja ispasiranog bijelog luka

- so

- mljeveni biber

+

- 60 gr maslaca

- 1 kašika aleve paprike 


Od svih sastojaka zamijesiti malo tvrđe tijesto nego za pitu. Mora biti glatko i fino izrađeno. Staviti u posudu, poklopiti i neka odstoji 30 min.

Tijesto zatim razvaljati malo deblje nego za pitu. Možete rezati kocke ili koristiti ovu spravicu za raviole. Puniti komadićima sira, krajeve dobro zatvoriti.

U šerpu sipati 2 l vode, posoliti i dodati kašiku ulja. Kad prokuha stavljati raviole (ne sve odjednom, nego kuhati iz 2-3 puta). Kada isplivaju na površinu, kuhati oko 8 min. Vaditi šupljikavom kašikom u tepsiju.

U posudi izmiješati pavlaku ili mileram sa ispasiranim bijelim lukom, posoliti i pobiberiti.

U kuhane raviole dodati kutljaču-dvije vode u kojoj su se kuhali, pa preliti pavlakom i sve izmiješati.

Po želji se mogu malo zapeći u rerni, ali sve po ukusu, mislim da je suvišno.

Otopiti maslac, dodati alevu, sve sjediniti i preliti preko raviola, što nije obavezno.

Poslužiti toplo.👍🏻❤️

-------------- 







Primjedbe

Popularni postovi