PRHKE MAK KIFLICE

 Nemam pojma šta da vam kažem za ove kiflice?!😁😁😁 Slike će vam same sebe opisati. Tope se u ustima, prosto neodoljive! Trudila sam se lijepo ih uslikati, ali opet ne dovoljno dobro da vidite kako su divne.😍😁

Za sve ljubitelje maka, kao što sam ja.🤭🤭🤭




📌Prhko tijesto:

✔️375 gr brašna

✔️150 gr maslaca

✔️60 gr šećera u prahu

✔️1 kašicica praška za pecivo

✔️75 ml mlijeka sobne temperature

✔️sok i ribana korica pola limuna

✔️1 jaje 


📌Nadjev:

✔️100 ml mlijeka

✔️ 120 gr šećera

✔️200 gr maka

✔️ribana korica pola limuna

I

✔️ šećer u prahu za uvaljati kiflice 


Prvo skuhati nadjev. U šerpicu staviti mlijeko i šećer pa kad prokuha, dodati koricu limuna i mak i sve dobro sjediniti. Ostaviti da se potpuno ohladi. 


Prosijati brašno sa praškom za pecivo, pa dodati maslac sobne temperature i šećer u prahu, pa sve rukom sjediniti. Potom dodati jaje, mlijeko i sok i koricu limuna pa rukom umijesiti kompaktno tijesto.

Podijeliti na 3 dijela i svaki dio malo rastanjiti u disk, omotati streč folijom i u frižider na 1 sat. Možete napraviti navečer i preko noći držati u frižideru.

Na malo pobrašnjenoj podlozi razvaljati tijesto na debljinu 2 mm, dakle tanko uz malo dodavanja brašna, samo da se ne lijepi. Premazati trećinom maka, ali krajeve ostaviti prazne. Sjekačem izrezati na 16 dijelova, možete i na 8 za veće kiflice. Zarolati i redati na papir u pleh. Ponoviti postupak sa ostalim tijestom.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20 min. Moraju ostati svijetle. 

Ohladiti ih i tek onda uvaljati u šećer u prahu.

NAPOMENA: tokom pečenja će malo da iscuri mlijeko iz nadjeva sa šećerom (stvoriti će se kao neki karamel), pa nemojte ih vruće odvajati jer su mekane kad se tek ispeku. Ohlađene odvojite od papira, skinite šećer ako je zalijepljen za kiflicu i uvaljajte u šećer ili ih samo pospite šećerom u prahu.

Zaista su fenomenalne!!!!😍🍀👍🏻

----------------------







Primjedbe

Popularni postovi