ZAPEČENI INTEGRALNI RIŽOTO SA POVRĆEM
Aromatično i baš ukusno jelo... Evo ideje za sutrašnji ručak :-)
Potrebno je:
Potrebno je:
- 150 gr integralne riže
- 3 bataka sa karabatkom
- 2 mrkve
- 4 svježe paprike
- 100 gr zelenih mahuna
- 100 gr nasjeckanog komorača
- 50 gr graška
- 2 struka mladog luka
- 1 manja tikvica
- 1 kašičica svježe isjeckanog peršuna
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica curry začina
- bio začin
- mljeveni biber
- 2 kašičice mljevene crvene paprike
- 1 kašika ulja
- cca 1 l vode
Batake odvojite od karabataka, operite ih i posušite kuhinjskim ručnikom. Posoliti sa svih strana i poredati u pleh obložen pek papirom.
Preliti sa 1 kašikom ulja i staviti da se peku u rernu zagrijanu na 180°.
Sad pripremite povrće. Paprike isjecite na rezance, mahune na manje komadiće, mladi luk također, komorač na sitno, tikvicu na manje kockice, mrkvu također na kockice.
U šerpi prokuhati oko litar vode u koju ste dodali bio začin, mljeveni biber, đumbir, curry, mljevenu crvenu papriku i svježe isjeckan peršun. Kad prokuha skloniti sa ringle.
Kad su bataci dobili finu boju i počeli lijepo da porumene izvadite ih iz rerne.
Integralnu rižu operite pod mlazom vode i ocijedite.
Oko bataka pospite ocijeđenu rižu, a zatim odozgo pospite svo povrće koje ste pripremili. Zaliti prokuhanom začinjenom vodom i stavite u rernu da se peče.
Meni je ova količina vode bila taman da bi svo povrće i riža bili gotovi tj. da ukuha sva tečnost.
Pecite sve oko 35-40 minuta i povremeno provjerite da li vam je i koliko voda ukuhala, pa po potrebi dolijte, ja nisam trebala ni jednom.
Kad sva tečnost ukuha, a jelo fino porumeni odozgo - ručak je gotov.
Servirajte toplo uz neku salatu. Moja salata danas je bila paradajz salata sa mladim lukom i melisom. Sve je bilo za 10!
Prijatno i vama ;-)
Primjedbe
Objavi komentar