KOLAČ SA TREŠNJAMA
Počinje sezona trešanja, pa evo jednog jednostavnog, a finog kolača.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg.
Zatim dodavati jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Kad se sve fino sjedini i smjesa se dobro umuti i naraste, dodati vruću vodu i ulje, pa miksati još neko vrijeme. Na kraju žicom a nikako mikserom, umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Izliti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni 15 minuta.
U šerpu staviti trešnje, šećer, vanilin šećer i vodu, promiješati i odvojiti 12 kašika vode u drugu manju posudu.
Ostatak vode sa trešnjama zakuhati. U posudicu u koju ste odvojili 12 kašika vode istresti prah za puding od jagoda i dobro izmješati.
Kad prokuhaju trešnje kuhati ih par minuta a zatim istresti smjesu sa prahom za puding i skuhati. Vrlo brzo se zgusne. Skloniti sa ringle, istresti po toplom biskvitu i poravnati.
Ostaviti da se dobro ohladi, sjeći na kocke i poslužiti.
Dekorisati možete šlagom, slatkim vrhnjem, preliti čokoladnom glazurom...kako god poželite :)
Biskvit:
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
- 5 kašika vruće vode
Nadjev:
- 500 gr očišćenih trešanja
- 6 dcl vode
- 200 gr šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 pudinga od jagode
Za početak ću napomenuti da sam htjela tanje kocke pa sam pekla u pravougaonom plehu dimenzija 35 x 22 cm, a vi možete peći u manjem i imat ćete viši kolač ili peći u kalupu za tortu.
Također odozgo možete staviti tučeno slatko vrhnje ili topljenu čokoladu, ja nisam jer sam radila light varijantu ;)
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg.
Zatim dodavati jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Kad se sve fino sjedini i smjesa se dobro umuti i naraste, dodati vruću vodu i ulje, pa miksati još neko vrijeme. Na kraju žicom a nikako mikserom, umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Izliti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180 stepeni 15 minuta.
U šerpu staviti trešnje, šećer, vanilin šećer i vodu, promiješati i odvojiti 12 kašika vode u drugu manju posudu.
Ostatak vode sa trešnjama zakuhati. U posudicu u koju ste odvojili 12 kašika vode istresti prah za puding od jagoda i dobro izmješati.
Kad prokuhaju trešnje kuhati ih par minuta a zatim istresti smjesu sa prahom za puding i skuhati. Vrlo brzo se zgusne. Skloniti sa ringle, istresti po toplom biskvitu i poravnati.
Ostaviti da se dobro ohladi, sjeći na kocke i poslužiti.
Dekorisati možete šlagom, slatkim vrhnjem, preliti čokoladnom glazurom...kako god poželite :)
Primjedbe
Objavi komentar