"PROLJETNA TORTA"

Osim što ćete se potruditi za biskvit, sve ostalo je vrlo jednostavno i brzo. Mojim ukućanima se jelo nešto slatko, a ja nisam imala nešto previše vremena i tako se dogodila - ova torta.

Preturajući po ostavi, našla sam nekoliko šlag krema, pa sam u ovoj torti iskombinovala 3 vrste: od čokolade, vanile i jagode.

Okus joj je stvarno fantastičan, pa izvolite :)



Kalup je promjera 24 cm!

Biskvit:


  • 4 jaja
  • 160 gr šećera
  • 160 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer


Za preliti biskvit:

  • 1 dcl mlijeka

Za filovati kore:

  • prah za šlag kremu od čokolade
  • prah za šlag kremu od vanilije
  • prah za šlag kremu od jagode
Dekoracija:

  • 100 gr šlaga u prahu
  • 2 dcl mineralne vode

U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati na najvećoj brzini 20-25 minuta. Najbolje koristiti mikser sa postoljem.

Rernu uključiti da se grije na 180°.

Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivom i vanilin šećerom.

Kad se smjesa sa jajima utrostručila i postala gusta poput kreme, žicom za mućenje umiješati brašno prosijano sa praškom za pecivo i sve fino sjediniti.

Dno kalupa obložiti pek papirom i istresti smjesu.

Peći na 180° 25-30 minuta, bez otvaranja rerne (ako vam je jača rerna pecite na manjoj temperaturi), potom isključite rernu i ostavite biskvit još oko 5 minuta.

Zatim izvadite i ostavite u kalupu oko 5 minuta, nožem odvojite rubove i skinite obruč. Okrenuti biskvit naopako na stalak za hlađenje, skinite papir i ostavite da se potpuno ohladi.



Ohlađen biskvit prerezati na 3 dijela. Srednji dio biskvita izmrviti rukama i ostaviti sa strane u tanjir.

Na pladanj za serviranje staviti prvi dio biskvita. Preliti sa nekoliko kašika mlijeka, pa premazati umućenom šlag kremom od čokolade (pripremljeno prema uputstvu sa 125 ml mlijeka), posuti izmrvljenim biskvitom, pa premazati šlag kremom od vanilije. Odozgo staviti cijeli biskvit i njega natopiti sa nekoliko kašika mlijeka. Šlag kremom od jagode premazati gornji biskvit i sa strana.

Šlag u prahu izmiksati sa mineralnom vodom i dekorisati tortu.




Ostaviti u frižider namanje 2-3 sata.

Tortu zatim isjeći zagrijanim nožem i servirati.
Sočna, jako jednostavna i ukusna :)












Primjedbe

Popularni postovi