HLJEB OD RAŽENOG BRAŠNA

Na ovom blogu već imam objavljen recept za hljeb od raženog brašna, ali sam ovdje kombinovala i pšenično brašno, integralno raževo brašno, zatim raževo brašno T-1250 i integralno pšenično brašno i dobila fantastičan i mekan hljeb. Preukusan je, kao neki slani kolač. Ideju za ovakav izgled sam pokupila iz jedne pekare i stvarno je neodoljiv.

Preporučujem :)


Sastojci:


  • 200 gr pšeničnog brašna T-850
  • 200 gr integralnog raževog brašna
  • 200 gr raževog brašna T-1250
  • 250 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 25 gr svježeg kvasca
  • 300 ml tople vode
  • 1 čajna kašičica smeđeg šećera
  • 2 čajne kašičice soli
  • 5 kašika maslinovog ulja

U jednoj posudi pomiješati sve vrste brašna (prethodno prosijano).

U manjoj zdjelici rastopiti sirovi kvasac u malo mlake vode i dodati šećer, pa ostaviti da fermentira.
Nadošao kvasac dodati brašnu, pa zatim dodati i ulje i so, pa uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje čvrsto tijesto. Dobro ga izraditi rukama, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 30 minuta.


Nadošlo tijesto izmijesiti rukom i formirati loptu. Staviti na pobrašnjen sto, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.

Da bi dobili dekoraciju na hljebu, običnu cjediljku ili neku drugu šupljikavu posudu dobro pobrašnite, prebacite u nju nadošli hljeb, tako će brašno ostati na hljebu, a zatim ga izvrnite na papirom obložen pleh i stavite peći na 180 stepeni oko 15 minuta, zatim smanjite temperaturu na 140 stepeni i pecite još 20-25 minuta.

Ispečen vruć hljeb prekriti čistom kuhinjskom krpom da omekša i malo se prohladi, a zatim ga isjecite i poslužite.




Primjedbe

Popularni postovi