INTEGRALNA PIZZA ŠTRUDLA
Skroz fina varijanta pizze.... u integralnoj verziji, u obliku štrudle, a u stvari pizzaaaaaaa! :)
Probajte i vi :)
Tijesto:
Probajte i vi :)
Tijesto:
- 400 gr bijelog brašna
- 200 gr raženog brašna
- 2 jaja
- 2 kašike mljevenih sjemenki lana
- 1 dcl ulja
- 1,5 kesica suhe germe
- 1,5 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- mlaka voda - količina po potrebi
Nadjev (možete prilagoditi svom ukusu, ovo je moja varijanta danas):
- nekoliko kašika kečapa
- 200 gr ribanog sira - gauda, edamer
- 200 gr pileće salame
- 250 gr svježih šampinjona
- origano
Premaz štrudli:
- 3 kašike kečapa
- 1 kašika ulja
- 2 kašike vode
+
- origano za posipanje
U posudi izmješati sve sastojke za tijesto i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto, oblikovati loptu, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo mjesto da fermentira.
Nadošlo tijesto prebaciti na radni sto, premjesiti na pobrašnjenoj površini i podijeliti na 2 dijela.
Razvaljati prvi dio tijesta u oblik pravougaonika. Debljina tijesta cca 5-6 mm.
Premazati tijesto kečapom, posuti ribanim sirom, salamom, gljivama i origanom, pa zarolati štrudlu.
Isto ponoviti sa drugim dijelom tijesta.
Formirane štrudle staviti u nauljen pleh.
Za premaz izmješati kečap, vodu i ulje, pa kistom premazati formirane štrudle i posuti ih origanom.
Ostaviti ih na toplom mjestu da odmore dok se rerna zagrije na 180°.
Staviti štrudle da se peku prvih 15 minuta na temperaturi 180°, potom smanjiti temperaturu na 130-140° i nastaviti ih peći još 15-20 minuta.
Ispečene pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.
Divno su mekane i preukusne.
Isjecite na kriške i poslužite uz neku salatu, jogurt...
Dobar tek :)
Primjedbe
Objavi komentar