JUNEĆI RAGU SA POVRĆEM I GLJIVAMA
Odličan ručak :)
Potrebno je:
Potrebno je:
- 500 gr junećeg mesa od buta
- 2 glavice crvenog luka
- 1 mrkva
- 4 režnja bijelog luka
- 250 gr šampinjona
- 2 kašike paradajz pirea
- nekoliko cvjetova karfiola
- nekoliko cvjetova brokolija
- 150 gr graška
- vegeta
- mljeveni biber
- so
- svježe sjeckana menta, vlasac, peršun, celer
- mljeveni đumbir
- origano
- 2-3 kašike ulja
Luk crveni i bijeli sitno isjeckati i dinstati na ulju dok postane staklast. Dodati junetinu narezanu na kockice i dinstati dok meso ne pusti sok. Dodati isjeckanu mrkvu i grašak, paradajz pire, posuti isjeckanim svježim začinima, mljevenim đumbirom i origanom, pa doliti vode da se pokrije i meso i povrće.
Poklopiti i kuhati uz povremeno miješanje, na laganijoj vatri oko sat do sat i po vremena. Ja smanjim temperaturu toliko da samo lagano krčka i kuham sve ovo skupa i 2 sata. Po potrebi dolijte još vode. Oko 15 minuta pred kraj kuhanja - dodati šampinjone isječene na četvrtine, karfiol i brokulu, pa kuhati 15 minuta da to sve fino omekša.
Na kraju dodati po potrebi još vegete i bibera.
Ukoliko želite zgusnuti ragu, napravite hladnu hapršku ili izmiješajte gustin sa vodom, sipajte u ragu i nastavite kuhati dok dobijete željenu gustinu.
Poslužiti toplo, možete u sredinu svakog tanjira staviti par kašika pavlake ako volite.
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar