MLADI KUPUS SA BULGUROM I PILETINOM IZ RERNE

Jednom riječju - fenomenalan ručak!
Već sutra ga možete spremiti i za svoje ukućane, nešto jako, jako, jako ukusno i prije svega, jednostavno. Daleko bolja varijanta od kuhanog mladog kupusa.

Napominjem da umjesto bulgura možete koristiti i integralnu ili bijelu rižu, kao i neku drugu vrstu mesa.



Sastojci:


  • 1 glavica mladog kupusa
  • 1 pile
  • 100 gr bulgura
  • 4 režnja bijelog luka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 100 gr graška
  • 2 mrkve
  • mljeveni biber
  • bio začin
  • mljevena crvena paprika
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2-3 kašike ulja
  • mljeveni đumbir
  • 1 kašičica curry-a
  • 1 kašika bijelog luka u granulama
  • začin za piletinu

Pile isjeći na dijelove i meso dobro oprati i posušiti kuhinjskim ubrusom.

U posudu staviti 2-3 kašike ulja, dodati crvenu papriku, bijeli luk u granulama, začin za piletinu, sve dobro izmješati i u tu posudu staviti isječeno pileće meso, pa rukama sve dobro sjediniti da meso bude fino obloženo sa svih strana. Ostaviti tako da odstoji oko pola sata.

U međuvremenu pripremiti povrće.
Mrkvu očistiti i isjeći na kockice.
Bijeli i crveni luk sitno isjeckati.
Mladi kupus isjeći na deblje rezance.
Bulgur oprati i ocijediti.


Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kad je meso odstajalo, poredati ga u nauljen pekač i staviti u rernu da se peče dok lijepo porumeni. Ja sam ga pekla oko 20 minuta.

Dok se meso peče -  u šerpu staviti malo ulja, pa prodinstati isjeckan crveni i bijeli luk, zatim dodati mrkvu, grašak i mladi kupus, bulgur,  sos paradajz, bio začin, biber i doliti vode toliko da prekrije kupus za jedan prst.

Krčkati kupus oko 20-tak minuta. Na kraju dodajte i curry i đumbir pa promiješajte. Nisam trebala dosipati vode jer je kupus pustio i svoj sok, pa je tečnosti bilo sasvim dovoljno. Ne treba skroz da ukuha nego da ostane malo tekućine.

Izvaditi piletinu iz rerne, složiti na jedan tanjir, a na ulje u kom se peklo meso istresti mladi kupus sa povrćem, pa odozgo opet poredati zapečenu piletinu.

Sve vratiti u rernu i ostaviti da se peče oko 40-tak minuta. Po potrebi smanjite temperaturu.


Nakon tog vremena, meso će biti divno pečeno, voda od kupusa će fino ukuhati i pretvoriti se u fantastično ukusan umak.

Poslužiti toplo uz fin integralni hljeb.

Prijatno vam :) Uživajte u ovom fenomenalnom ručku.








Primjedbe

Popularni postovi