LAGANI KOLAČ SA JAGODAMA
Veoma lagan i jednostavan kolač sa jagodama. Biskvit je fenomenalan, idealno će poslužiti i kao podloga za bilo koju voćnu tortu, a pogodan je i za rezanje.
Brzo se napravi, još brže pojede :D
Sastojci za biskvit:
Brzo se napravi, još brže pojede :D
Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 150 gr šećera
- 250 gr brašna
- 70 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 kašičice ekstrakta jagode
+
- 500 gr jagoda
- 5 kašika šećera
- 250 ml vode
- 2 kašike gustina
- 1 kašičica ekstrakta jagode
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati na najvećoj brzini dok smjesa pobijeli i udupla se.
Isključiti mikser, pa dodati ulje i jogurt i žicom izmiješati. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa sve žicom dobro sjediniti.
Pleh za pečenje premazati puterom i istresti 2/3 smjese. U preostalu trećinu smjese dodati ekstrakt jagode, dobro izmješati i preliti preko svijetle smjese u plehu i malo viljuškom izmiješati.
Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20 minuta.
Jagode očistiti i prepoloviti.
U šerpicu staviti vodu i gustin, žicom dobro izmješati, pa staviti da zakuha. Miješati dok se zgusne i skloniti sa ringle, dodati ekstrakt jagode, promiješati i ostaviti da se malo prohladi.
Na ispečen biskvit poredati jagode, posuti šećerom i preliti ih toplim preljevom. Ostaviti da se skroz ohladi, pa sjeći na kocke i servirati.
Primjedbe
Objavi komentar