ĐULBASTIJE
Savršen, ali i kaloričan ručak :)
Prilog vam nije potreban... uz đulbastije sam imala samo zelenu salatu sa mladim lukom i srijemušem - fantastično!
Ako ih niste probali, obavezno probajte. Već dugo ih radim na ovaj način i nestanu za čas :)
Sastojci:
Prilog vam nije potreban... uz đulbastije sam imala samo zelenu salatu sa mladim lukom i srijemušem - fantastično!
Ako ih niste probali, obavezno probajte. Već dugo ih radim na ovaj način i nestanu za čas :)
Sastojci:
- 500 gr mljevenog junećeg mesa
- 400 gr krompira
- 2 manje glavice crvenog luka (može i mladi, ali ga stavite malo više)
- 3 režnja bijelog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- vegeta
- biber
Bešamel:
- 1 manja kockica putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- malo soli
- biber
- 1 kesica ribanog parmezana (možete koristiti i neki drugi sir - edamer, gauda, ementaler)
+
- 4-5 većih šampinjona (ja sam dodala i okus cijelog jela je definitivno bogatiji)
Crveni luk sitno isjeckati, bijeli izribati na sitno rende. Krompir izribati na krupnije rende.
Sve to dodati u mljeveno meso. Jaje malo izlupati viljuškom pa dodati smjesi. Potom dodati i brašno, vegetu i biber, pa sve dobro izmješati da se dobije kompaktna smjesa.
Od smjese oblikovati đulbastije - manje pljeskavice i redati na tacnu.
Na tavi zagrijati malo ulja, pa propržiti đulbastije sa obje strane, ali ne da budu potpuno ispržene, nego samo da se formira korica.
Redati ih u pleh jednu do druge.
U izvornom receptu se ne dodaju gljive, ali ja sam ih danas dodala i stvarno se super uklapaju u ovu kombinaciju.
Ako ih želite dodati kao i ja, onda ih dobro očistite i isjecite na kriškice.
Na ulje u kom ste pržili đulbastije, dodati kockicu putera i isjeckane gljive, pa propržiti kratko, posuti ih brašnom i neprestano miješajući dodati mlijeko. Ne smiju vam se stvoriti grudvice. Potom sipati i vrhnje za kuhanje, so, biber i sve miješati na laganijoj vatri da se malo zgusne. U gotov bešamel dodati kesicu ribanog parmezana i sve promiješati, pa preliti preko đulbastija.
Sve pokriti aluminijskom folijom i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se tako pod folijom peče oko 30 minuta. Zatim sklonite foliju i vratite u rernu još 5-10 minuta da sve lijepo porumeni.
Servirati toplo uz omiljenu salatu.
Prijatno! :)
Primjedbe
Objavi komentar