ŠARENI KROASANI SA BIJELOM ČOKOLADOM
Hrskavi, mirisni i neodoljivi! ... :)
Sastojci za tijesto:
Prvi dio tijesta oklagijom razvući u veliki krug debljine 0,5 cm. Isjeći na 16 dijelova.
Na svaki trokutić staviti kockicu bijele čokolade.
Zamotati kroasane, tako da uski dio istežete rukom, kako bi dobili što više namotaja i imali lisnatije kroasane.
Od ove mjere dobit ćete 32 kroasana.
Redati ih u papirom obložen pleh za pečenje sa razmakom između jer će tokom pečenja narasti.
Više ne moraju nadolaziti nego ih odmah stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 20-tak minuta.
Ispečene, još vruće kroasane posuti šećerom u prahu.
Sad uživajte :)
Sastojci za tijesto:
- 700 gr brašna
- 1 jaje
- 1,5 kesica suhog kvasca
- 4 kašike ulja
- 2,5 dcl mlijeka
- 1 jogurt (180 ml)
- 2 kašike šećera
- 1/2 male kašičice soli
- 2 kašike kakao praha
- ribana korica 1 limuna
Premaz:
- 250 gr margarina sa okusom slatke pavlake, omekšan na sobnoj temperaturi
- za nadjev 150 gr bijele čokolade ili tamne i
- + šećer u prahu za posipanje
U većoj posudi razmutiti jaje, pa dodati šećer, so, ulje, pa dobro izmješati. Mlijeko sa jogurtom zagrijati do mlakog. U posudu, u već izmješane sastojke sipati kvasac, ribanu koricu limuna i dodati zagrijano mlijeko i jogurt.
Od navedene količine brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti sa strane.
U smjesu sa germom postepeno sipati brašno i umijesiti da se fino poveže. Kad dobijete kompaktno tijesto podijeliti ga na 2 dijela. U jedan dio dodati 2 kašike brašna, a u drugi 2 kašike kakao praha, pa dobro umijesiti i oblikovati dvije lopte. Staviti ih u posebne zdjele, pokriti čistom krpom i ostaviti da nadođu. Kad su nadošle, još jednom premjesiti u zdjelama i opet ostaviti da nadođu.
I bijelo i tamno tijesto podijeliti na 6 loptica.
Ostaviti loptice da odmore 10-tak minuta.
Svaku lopticu rasklagijati na prečnik 20-tak cm.
Za jednu jufku uzeti po 3 svijetla i 3 tamna kruga. Naizmjenično ih redati jedan preko drugog, ali između stavljati komadiće omekšalog margarina, samo se na gornji krug ne stavlja margarin.
To izgleda ovako:
Na kraju sve izgleda kao na slici ispod, a dobit ćete dvije ovakve hrpice:
Prvi dio tijesta oklagijom razvući u veliki krug debljine 0,5 cm. Isjeći na 16 dijelova.
Na svaki trokutić staviti kockicu bijele čokolade.
Zamotati kroasane, tako da uski dio istežete rukom, kako bi dobili što više namotaja i imali lisnatije kroasane.
Od ove mjere dobit ćete 32 kroasana.
Redati ih u papirom obložen pleh za pečenje sa razmakom između jer će tokom pečenja narasti.
Više ne moraju nadolaziti nego ih odmah stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 20-tak minuta.
Ispečene, još vruće kroasane posuti šećerom u prahu.
Sad uživajte :)
I naravno presjek:
Primjedbe
Objavi komentar