OSLIĆ PEČEN U RERNI I PRELIVEN MARINADOM

Znam da ima onih koji oslić posebno i ne "mirišu", ali vjerujte mi, pripremljen na ovaj način je poseban. Niko ne bi rekao da se radi o osliću.

Možete ga peći i u većim komadima, ali je posebno ukusan ovako izrezan na kotlete.

Pa probajte obavezno!



Sastojci:


  • 1 kg oslića (koristila sam "Ledo" oslić bez glave)
  • 3 kašike kukuruznog brašna
  • 3 kašike bijelog brašna
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • so
  • biber
  • bijeli luk u granulama (možete koristi i svježi sitno isjeckan ili još bolje - propasiran)

Marinada:

  • 1 kašika bijelog luka u granulama
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • so


Odlediti ribu, pa je isjeći na prst debele kotlete. Krajeve možete ostaviti i cijele.

U tanjiru izmješati obje vrste brašna, origano, mljevenu crvenu papriku, so, biber i bijeli luk u granulama.

Svaki odrezak uvaljati u pripremljenu mješavinu i redati na papirom obložen pleh.

Kad ste sve poredali, odozgo svaki odrezak pokapajte suncokretovim  uljem i stavite peći na 190 stepeni oko 15 minuta, a  zatim izvadite pleh, okrenite svaki odrezak da lijepo porumeni i sa druge strane i vratite u rernu na još 15 minuta.

Dok se oslić peče pripremite marinadu. Pomiješajte bijeli luk, maslinovo ulje, peršun, vinsko sirće i so.

Ispečen oslić, vaditi u šerpu (koja ima poklopac), poredajte prvi red, pa prelijte marinadom, zatim drugi red ribe pa opet marinada i poklopite, pa ostavite da malo odstoji, da riba fino upije. Riba će biti fantastično mekana i sočna.

Poslužiti toplo uz krompir salatu.

Dobar tek :)







Primjedbe

  1. hvala na sjajnom receptu, prvi put sam pravila ribu i ispala je odlično

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept koji mi se jako dopao, a našla sam ga Googlu od Ljiljane S Kichen! Veoma lep i jednostavan, a i da bi se ispeklo prženje.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Ljiljana na ovako divnom receptu.Sada oslic cesto pravim ali samo na ovaj nacin 🐳

    OdgovoriIzbriši
  4. Spremila sam danas uz kuvani krompir sa prelivom na bazi domaćeg majoneza i dodatkom kisele pavlake, sekcanog peršuna i mirođije - svi su oduševljeni hvala na podeljenom receptu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam od srca na povjerenju i drago mi je da vam se dopalo. Veliki pozdrav!

      Izbriši
  5. Odličan recept --riba preukusna -kuća ne miriše na ribu a domaćica odmorna.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi