OSLIĆ PEČEN U RERNI I PRELIVEN MARINADOM
Znam da ima onih koji oslić posebno i ne "mirišu", ali vjerujte mi, pripremljen na ovaj način je poseban. Niko ne bi rekao da se radi o osliću.
Možete ga peći i u većim komadima, ali je posebno ukusan ovako izrezan na kotlete.
Pa probajte obavezno!
Sastojci:
Možete ga peći i u većim komadima, ali je posebno ukusan ovako izrezan na kotlete.
Pa probajte obavezno!
Sastojci:
- 1 kg oslića (koristila sam "Ledo" oslić bez glave)
- 3 kašike kukuruznog brašna
- 3 kašike bijelog brašna
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- so
- biber
- bijeli luk u granulama (možete koristi i svježi sitno isjeckan ili još bolje - propasiran)
Marinada:
- 1 kašika bijelog luka u granulama
- 6 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
- 1 kašika vinskog sirćeta
- so
Odlediti ribu, pa je isjeći na prst debele kotlete. Krajeve možete ostaviti i cijele.
U tanjiru izmješati obje vrste brašna, origano, mljevenu crvenu papriku, so, biber i bijeli luk u granulama.
Svaki odrezak uvaljati u pripremljenu mješavinu i redati na papirom obložen pleh.
Kad ste sve poredali, odozgo svaki odrezak pokapajte suncokretovim uljem i stavite peći na 190 stepeni oko 15 minuta, a zatim izvadite pleh, okrenite svaki odrezak da lijepo porumeni i sa druge strane i vratite u rernu na još 15 minuta.
Dok se oslić peče pripremite marinadu. Pomiješajte bijeli luk, maslinovo ulje, peršun, vinsko sirće i so.
Ispečen oslić, vaditi u šerpu (koja ima poklopac), poredajte prvi red, pa prelijte marinadom, zatim drugi red ribe pa opet marinada i poklopite, pa ostavite da malo odstoji, da riba fino upije. Riba će biti fantastično mekana i sočna.
Poslužiti toplo uz krompir salatu.
Dobar tek :)
hvala na sjajnom receptu, prvi put sam pravila ribu i ispala je odlično
OdgovoriIzbrišiRecept koji mi se jako dopao, a našla sam ga Googlu od Ljiljane S Kichen! Veoma lep i jednostavan, a i da bi se ispeklo prženje.
OdgovoriIzbrišiHvala Ljiljana na ovako divnom receptu.Sada oslic cesto pravim ali samo na ovaj nacin 🐳
OdgovoriIzbrišiPredivan recept za oslić !!!!
OdgovoriIzbrišiIzuzetno!!! Vise ne przim oslica.
OdgovoriIzbrišiIzuzetno!!! Vise ne przim oslica.
OdgovoriIzbrišisvidja mi se
OdgovoriIzbrišiSuper
OdgovoriIzbrišiSpremila sam danas uz kuvani krompir sa prelivom na bazi domaćeg majoneza i dodatkom kisele pavlake, sekcanog peršuna i mirođije - svi su oduševljeni hvala na podeljenom receptu
OdgovoriIzbrišiHvala vam od srca na povjerenju i drago mi je da vam se dopalo. Veliki pozdrav!
IzbrišiOdličan recept --riba preukusna -kuća ne miriše na ribu a domaćica odmorna.
OdgovoriIzbriši