četvrtak, 8. svibnja 2014.

INTEGRALNA PIZZA ŠTRUDLA

Skroz fina varijanta pizze.... u integralnoj verziji, u obliku štrudle, a u stvari pizzaaaaaaa! :)

Probajte i vi :)


Tijesto:


  • 400 gr bijelog brašna
  • 200 gr raženog brašna
  • 2 jaja
  • 2 kašike mljevenih sjemenki lana
  • 1 dcl ulja
  • 1,5 kesica suhe germe
  • 1,5 čajna kašika soli
  • 1 čajna kašika šećera
  • mlaka voda  - količina po potrebi

Nadjev (možete prilagoditi svom ukusu, ovo je moja varijanta danas):

  • nekoliko kašika kečapa
  • 200 gr ribanog sira - gauda, edamer
  • 200 gr pileće salame
  • 250 gr svježih šampinjona
  • origano

Premaz štrudli:

  • 3 kašike kečapa
  • 1 kašika ulja
  • 2 kašike vode
+

  • origano za posipanje


U posudi izmješati sve sastojke za tijesto i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto, oblikovati loptu, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplo mjesto da fermentira.

Nadošlo tijesto prebaciti na radni sto, premjesiti na pobrašnjenoj površini i podijeliti na 2 dijela.

Razvaljati prvi dio tijesta u oblik pravougaonika. Debljina tijesta cca 5-6 mm.

Premazati tijesto kečapom, posuti ribanim sirom, salamom, gljivama i origanom, pa zarolati štrudlu.

Isto ponoviti sa drugim dijelom tijesta.

Formirane štrudle staviti u nauljen pleh.

Za premaz izmješati kečap, vodu i ulje, pa kistom premazati formirane štrudle i posuti ih origanom.


Ostaviti ih na toplom mjestu da odmore dok se rerna zagrije na 180°.

Staviti štrudle da se peku prvih 15 minuta na temperaturi 180°, potom smanjiti temperaturu na 130-140° i nastaviti ih peći još 15-20 minuta.


Ispečene pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.

Divno su mekane i preukusne.

Isjecite na kriške i poslužite uz neku salatu, jogurt...

Dobar tek :)









Nema komentara:

Objavi komentar