KLEPE (SARAJEVSKE)
Dva najbolja savjeta koje su mi dali prijatelji: "Ne znam šta da ti kažem" i "biće bolje"!
😂😅😁
Niko me nije savjetovao da danas napravim klepe.😂 Naumpale mi i nisam žalila truda. Isplati se, zaista! 🥰
🍀 Sastojci za tijesto:
- 600 gr brašna
- 2 jaja
- 1 mala kašičica soli
- 6 kašika ulja
- cca 200 ml mlake vode
🍀Nadjev:
- 500 gr mljevenog mesa
- 2 režnja bijelog luka
- manja glavica crvenog luka
- 1 kašičica mljevenog bibera
- 4 kašike kipuće vode
- so
🍀I još:
-100 gr maslaca
-1-2 kašike mljevene crvene paprike
-3 režnja bijelog luka
-400 gr milerama
-so
Brašno prosijati, posoliti i u sredini napraviti udubljenje, u njega staviti jaja, dodati ulje i sa vodom zamijesiti dosta čvrsto tijesto. Mora vam biti dosta tvrđe nego kad radite običnu jufku za pite i ne smije se lijepiti za ruke.
Tijesto dobro izraditi rukama, formirati jufku (možete i na 2 dijela podijeliti ako vam je lakše), u ruku nakapati malo ulja i preći njome preko jufki, te zamotati u prozirnu foliju, prekriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji.
Za to vrijeme pripremiti fil. Oba luka usitniti što sitnije i pomiješati sa mesom, dodati kipuću vodu (daje mesu mekoću i sočnost), ulje i začiniti. Ostaviti sa strane da odstoji.
Tijesto razvući oklagijom na debljinu od 3-4 mm, ne skroz tanko kao kad radite kore za pitu. Pazite da razvlačite ravnomjerno, tako da vam jufka svuda bude približno jednako debela. To nije teško, jer je tijesto tvrđe.
Oštrim nožem rezati kvadrate veličine cca 5x5 cm, na svaki staviti malo nadjeva. Kad ste poredali po svakom kvadratiću meso, preklopiti suprotne uglove i krajeve dobro pritisnuti prstima da se slijepe.
U veću posudu staviti 2 l vode da proključa. U vodu dodati kašiku ulja i pola kašike soli. Klepe spuštati u ključalu vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu (nekih 3-4 minute). Vaditi ih šupljom kašikom iz vode i redati u vatrostalnu posudu ili tepsiju.
Ne kuhati sve odjednom, već iz nekoliko puta, da se mogu lijepo skuhati.
Preko gotovih klepa sipati 3 kutlače vode u kojoj su se kuhale.
U posudi izmiješati mileram sa pasiranim bijelim lukom, posoliti i preliti preko, malo izmješati.
Otopiti maslac, dodati crvenu papriku i preliti klepe prije služenja.
Uživajte u zaista perfektnom jelu.
Primjedbe
Objavi komentar