DOMAĆI ĆEVAPI
Ko ne voli ćevape? Još kad su domaći, nema im mane. Znate šta ste stavili unutra i zaista su fantastični.
Pa ako vam se da, a vi probajte napraviti po ovom receptu i bit ćete zadovoljni, sigurno. 😉😉😉
🍀Sastojci:
- 1,5 kg junetine
- 0,5 kg janjetine
- 4 režnja bijelog luka
- 2 kafene kašičice sode bikarbone
- so
Za pravi sarajevski ćevap prvenstveno treba odabrati kvalitetno meso u pravom omjeru i od istog dijela. Vrat i plećka su najbolji jer su tvrdi, a i malo masniji. Uvijek je omjer 3 : 1 (junetina + janjetina). Problem je što nema puno mesa na janjećem vratu, tako da morte dodati malo i plećke.
Meso izrezati na kocke 2x2 cm i posoliti. Soli ide 1,8-2% težine mesa.
Prokuhati 3-4 zgnječena režnja bijelog luka u vrlo malo vode (otprilike 100 ml) i ostaviti da se ohladi, preliti preko mesa i izmješati.
Meso ostaviti preko noći da prenoći u frižideru.
Sutradan samljeti meso 2 puta, kod mene sitnije jer tako volim.😁
E sad, ovu smjesu navodno treba držati pokrivenu na sobnoj temperaturi 4-5 sati, na što se nisam usudila. Znam da postoji taj proces, tzv.zrenje (fermentacija) mesa, ali što je sigurno-sigurno.🤭 I kažu da to fermentirano meso, može u frižideru stajati do 2 dana. Ni na to se ne bih usudila 😁😁😁
Prije oblikovanja ćevapa, dodati u smjesu sodu bikarbonu da bi bili rahliji i dobro izmiješati.
Oblikovala sam na mašini za njoke Tupperware.
Pecite i uživajte u domaćim ćevapima. 🍀💓🥰
Lijep ostatak dana!!!! 🙂🫶🏻
Primjedbe
Objavi komentar