ČOKOLADNA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

 

Gledam ove mršavice i brišem suze krofnom! 😶😒😂😂😂

Ma kakva krofna, bolje se tješiti jednom ovakvom čokoladno-voćnom fantazijom.🤣🤣🤣





🍀 Biskvit (fi 26 cm):


- 3 jaja

- 3 kašike šećera

- 1 vanilin šećer

- 3 kašike brašna

- 1 prašak za pecivo

- 1 kašika kakao praha

Bjelanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodavati žumanjke neprestano miješajući. Na kraju žicom umiješati brašno pomiješano sa praškom i kakaom. Izliti u papirom obložen kalup i peći na 180° 15-20 min. Topao po želji preliti sa malo mlijeka. Ostaviti da se ohladi.


🍀Krema:


- 700 ml mlijeka

- 2 pudinga od čokolade

- 6 kašika šećera

- 2 kašike gustina

- 300 ml slatkog vrhnja

- 1 kesica šlag fixa

Odvojiti dio mlijeka, pa dodati prah za puding, gustin i šećer, izmješati bez grudvica, ostatak mlijeka zakuhati i skuhati puding. Prebaciti u zdjelu, pokriti streč folijom i ohladiti.

Izmiksati slatko vrhnje ne sasvim čvrsto, dodati hladan puding, šlag fix i sve sjediniti u kremu.


🍀Žele od šumskog voća:


- 450 gr šumskog voća

- 4 kašike šećera

- 100 ml vode

- 1 želatina u prahu

U šerpu staviti voće, šećer i vodu pa kuhati 4-5 min. Štapnim mikserom usitniti, dodati nabubrelu želatinu, sve izmješati i izliti u streč folijom obloženu šerpu fi 20-22 cm, pa ostaviti na hlađenje (ja sam nakon 10 min, stavila u zamrzivač da se prije stisne).


🍀 Ganaš:

- 200 ml slatkog vrhnja

- 200 gr čokolade za kuhanje

- mljeveni lješnjaci za posip

Na pladanj staviti biskvit, okolo cake ring, premazati 1/3 kreme, na sredinu staviti žele od voća, pa ostatkom kreme popuniti sa strane i premazati preko želea. Na hlađenje oko 1 sat.

Zagrijati slatko vrhnje, ubaciti čokoladu na kockice, izmješati da se istopi, preliti preko torte i na hlađenje još par sati, najbolje preko noći.

Skinuti obruč, posuti sjeckanim lješnjacima i rezati.

Enjoy! 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍀❣️








Primjedbe

Popularni postovi