ČOKOLADNA TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM
Gledam ove mršavice i brišem suze krofnom! 😶😒😂😂😂
Ma kakva krofna, bolje se tješiti jednom ovakvom čokoladno-voćnom fantazijom.🤣🤣🤣
🍀 Biskvit (fi 26 cm):
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakao praha
Bjelanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodavati žumanjke neprestano miješajući. Na kraju žicom umiješati brašno pomiješano sa praškom i kakaom. Izliti u papirom obložen kalup i peći na 180° 15-20 min. Topao po želji preliti sa malo mlijeka. Ostaviti da se ohladi.
🍀Krema:
- 700 ml mlijeka
- 2 pudinga od čokolade
- 6 kašika šećera
- 2 kašike gustina
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 kesica šlag fixa
Odvojiti dio mlijeka, pa dodati prah za puding, gustin i šećer, izmješati bez grudvica, ostatak mlijeka zakuhati i skuhati puding. Prebaciti u zdjelu, pokriti streč folijom i ohladiti.
Izmiksati slatko vrhnje ne sasvim čvrsto, dodati hladan puding, šlag fix i sve sjediniti u kremu.
🍀Žele od šumskog voća:
- 450 gr šumskog voća
- 4 kašike šećera
- 100 ml vode
- 1 želatina u prahu
U šerpu staviti voće, šećer i vodu pa kuhati 4-5 min. Štapnim mikserom usitniti, dodati nabubrelu želatinu, sve izmješati i izliti u streč folijom obloženu šerpu fi 20-22 cm, pa ostaviti na hlađenje (ja sam nakon 10 min, stavila u zamrzivač da se prije stisne).
🍀 Ganaš:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 gr čokolade za kuhanje
- mljeveni lješnjaci za posip
Na pladanj staviti biskvit, okolo cake ring, premazati 1/3 kreme, na sredinu staviti žele od voća, pa ostatkom kreme popuniti sa strane i premazati preko želea. Na hlađenje oko 1 sat.
Zagrijati slatko vrhnje, ubaciti čokoladu na kockice, izmješati da se istopi, preliti preko torte i na hlađenje još par sati, najbolje preko noći.
Skinuti obruč, posuti sjeckanim lješnjacima i rezati.
Enjoy! 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍀❣️
Primjedbe
Objavi komentar