TURSKE LISNATE PITICE
Donosim vam jednu super ideju za doručak ili večeru. Za ručak obično nešto smislimo, ali doručak i večera su mi uvijek pod upitnikom "šta ćemo?"😁
Ove turske lisnate pitice sam vidjela na YouTube-u prije nekoliko dana i motale su mi se po glavi do jutros.😂 Teško žabu u vodu natjerati.🤭
Drage moje, ovo je toliko mekano, lisnato, ukusno da se bukvalno mogu jesti same. Uz šolju bijele kafe - savršeno.👌🏻👌🏻👌🏻
Neću vas više nagovarati da probate. Ako želite probajte, lajkujte, dijelite, ako ne - ne morate! 😂
📌Sastojci:
- 700 gr brašna
- 20 ml ulja
- 1 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- cca 500 ml mlake vode
- 150 ml rastopljenog maslaca
- 30 gr gustina
U prosijano brašno dodati ulje, so, šećer i postepeno mlaku vodu, pa zamijesiti tijesto kao za pitu. Neljepljivo, elastično, srednje mekano. Odmah ga podijeliti na 8 loptica. Nauljiti ih i pokriti streč folijom, pa neka odspavaju od 15-30 min.
Na nauljenom stolu lopticu dlanovima rastanjiti koliko možete, premazati otopljenim maslacem i posuti sa malo gustina. Saviti lijevu stranu do pola, pa desnu preko nje. Opet premazati maslacem, posuti gustin i preklopiti od sebe do pola i odozgo preko tog dijela. (Imate objavljen i video). Redati na nauljen pleh da stanu dok sve završite.
Zagrijati tavu, svaku piticu prije pečenja još rukama rastanjiti da dobijete kocku i pržiti sa svake strane da lijepo porumene. One će se puhati dok se peku. Ispečenu piticu staviti na tanjir i premazati sa malo maslaca. Redati jednu na drugu.
Neka stanu par minuta i spremne su da nestanu sa tanjira.😁
Odlične su, zaista!
Lijep pozdrav svima! 🙋🏻♀️👌🏻🍀
Ako probate, javite mi utiske.
Primjedbe
Objavi komentar