ČUREKOT UŠTIPCI

 Nekako nam za doručak najbolje prijaju neki uštipci, jer idu bukvalno uz sve! Sir, kajmak, sudžuka, kulen, ajvar, pa i uz džemove, razne slatke namaze i sl.

Moj odabir za danas su bili čurekot uštipci. Zaista su bez greške. Tijesto je ono moje: bez jaja, mlijeka, jogurta, najjednostavnije moguće, a rezultat vrhunski. Što je najvažnije, nisu masni i ne piju ulje. 👍🏻👍🏻👍🏻😊😉 




🍀Potrebno je:

- 500 gr brašna

- 3 supene kašike sjemenki čurekota

- 3 kašike maslinovog ulja

- pola kesice suhog kvasca

- 1 prašak za pecivo

- 1,5 čajna kašika soli

- 1 čajna kašika šećera

- mlaka voda (količina po potrebi) 


U posudu staviti brašno, sjemenke, kvasac,. prašak za pecivo, so, šećer, maslinovo ulje i iz dodavanje mlake vode zamijesiti elastično, kompaktno, neljepljivo tijesto. Formirati loptu, premazati sa malo maslinovog ulja, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.

Tijesto samo kratko premjesiti, rasklagijati na 0,5 cm debljine i čašom ili modlom vaditi krugove. Ostatak tijesta ponovo premjesiti i razvući oklagijom pa vaditi krugove i tako do kraja. Možete ih rezati kako želite.

Pokriti krpom i ostaviti da odmore 10-tak min.

U tavi zagrijati ulje, pa pržiti uštipke na srednjoj temperaturi tako da gornja strana ide dole, dok se prže, kašikom ih po malo prelivati vrelim uljem u kom se prže, jer će tako bolje narasti. Vaditi ih na kuhinjski ubrus i poslužiti tople uz sve što želite.

I hladni su predobri.

Hrskavi, šupljikavi, prosto neodoljivi.👍🏻👍🏻✌🏻

Ukoliko vam se dopadaju, lajkujte, napišite komentar i podijelite sa prijateljima. 

Veliki pozdrav i ugodan ostatak dana.🍀❤️🥰

NAPOMENA: Ukoliko volite punije uštipke, razvaljajte ih malo deblje pa ćete dobiti ne baš šuplje. 







Primjedbe

Popularni postovi