ČUREKOT UŠTIPCI
Nekako nam za doručak najbolje prijaju neki uštipci, jer idu bukvalno uz sve! Sir, kajmak, sudžuka, kulen, ajvar, pa i uz džemove, razne slatke namaze i sl.
Moj odabir za danas su bili čurekot uštipci. Zaista su bez greške. Tijesto je ono moje: bez jaja, mlijeka, jogurta, najjednostavnije moguće, a rezultat vrhunski. Što je najvažnije, nisu masni i ne piju ulje. 👍🏻👍🏻👍🏻😊😉
🍀Potrebno je:
- 500 gr brašna
- 3 supene kašike sjemenki čurekota
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola kesice suhog kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 čajna kašika soli
- 1 čajna kašika šećera
- mlaka voda (količina po potrebi)
U posudu staviti brašno, sjemenke, kvasac,. prašak za pecivo, so, šećer, maslinovo ulje i iz dodavanje mlake vode zamijesiti elastično, kompaktno, neljepljivo tijesto. Formirati loptu, premazati sa malo maslinovog ulja, pokriti i ostaviti da odmara 30-tak minuta.
Tijesto samo kratko premjesiti, rasklagijati na 0,5 cm debljine i čašom ili modlom vaditi krugove. Ostatak tijesta ponovo premjesiti i razvući oklagijom pa vaditi krugove i tako do kraja. Možete ih rezati kako želite.
Pokriti krpom i ostaviti da odmore 10-tak min.
U tavi zagrijati ulje, pa pržiti uštipke na srednjoj temperaturi tako da gornja strana ide dole, dok se prže, kašikom ih po malo prelivati vrelim uljem u kom se prže, jer će tako bolje narasti. Vaditi ih na kuhinjski ubrus i poslužiti tople uz sve što želite.
I hladni su predobri.
Hrskavi, šupljikavi, prosto neodoljivi.👍🏻👍🏻✌🏻
Ukoliko vam se dopadaju, lajkujte, napišite komentar i podijelite sa prijateljima.
Veliki pozdrav i ugodan ostatak dana.🍀❤️🥰
NAPOMENA: Ukoliko volite punije uštipke, razvaljajte ih malo deblje pa ćete dobiti ne baš šuplje.
Primjedbe
Objavi komentar