PRHKA PITA SA VIŠNJAMA 🍒
Ljubitelji višanja javite se!🍒🥰😜
Neizrecivo dobra prhka pita sa sočnim nadjevom od višanja koji poput lave curi sa strana, mami na još i još i još! 😁
Ovom pitom sam sebi uljepšala dan.🤭 👌🏻👍🏻
💌Za prhku koru potrebno je:
- 300 gr brašna
- 150 gr maslaca sobne temperature
- 1 jaje
- 1 bjelanjak
- na vrh noža soli
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica praška za pecivo
💌Nadjev:
- 400 gr višanja (odleđene ili iz kompota)
- 4 kašike šećera
- 1 puding od vanilije
- 1 vanilin šećer
💌Za premaz i posipanje:
- 1 žumanjak
- 1 kašika mlijeka
- šećer u prahu
U posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, vanilin šećerom, prstohvatom soli, šećerom, pa dodati jaje, bjelanjak i maslac. Sve sjediniti da dobijete lijepo, neljepljivo, podatno tijesto.
Podijelite na 3 dijela.
Pokrijte i ostavite dok spremite fil.
Ocijedite višnje od soka, pa u sok dolijte vode da bude 500 ml. Prah puding izmješati sa šećerom i sokom (odvojiti od onih 500 ml) bez grudica. Ostatak zakuhati i skuhati puding. U vruć umiješati višnje i vanilin šećer.
Prvi dio tijesta razvaljati u krug (za kalup 26 cm). Staviti ga u kalup na papir. Od drugog dijela formirati valjak i staviti uz strane kalupa pa prstima napraviti stranice za pitu visine cca 2 cm. Istresti nadjev. Treći dio razvaljati u krug i pokriti pitu. Krajeve malo zalijepiti. Žumanjak izmješati sa mlijekom i premazati.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 30 min. Potpuno ohladiti u kalupu pa skinuti obruč.
Prije rezanja posuti šećerom u prahu.
Divno se reže, tijesto je savršeno, a sočni nadjev je posebna priča.👌🏻😁
Šta reći osim probajte! 🥰 Odlična je. 🍒🥰❤️
Primjedbe
Objavi komentar