PRHKA PITA SA VIŠNJAMA 🍒

 Ljubitelji višanja javite se!🍒🥰😜

Neizrecivo dobra prhka pita sa sočnim nadjevom od višanja koji poput lave curi sa strana, mami na još i još i još! 😁

Ovom pitom sam sebi uljepšala dan.🤭 👌🏻👍🏻 




💌Za prhku koru potrebno je:

- 300 gr brašna

- 150 gr maslaca sobne temperature

- 1 jaje

- 1 bjelanjak

- na vrh noža soli

- 100 gr šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 kašičica praška za pecivo 


💌Nadjev:

- 400 gr višanja (odleđene ili iz kompota)

- 4 kašike šećera

- 1 puding od vanilije

- 1 vanilin šećer 


💌Za premaz i posipanje:

- 1 žumanjak

- 1 kašika mlijeka

- šećer u prahu 


U posudi izmiješati brašno sa praškom za pecivo, vanilin šećerom, prstohvatom soli, šećerom, pa dodati jaje, bjelanjak i maslac. Sve sjediniti da dobijete lijepo, neljepljivo, podatno tijesto. 

Podijelite na 3 dijela. 

Pokrijte i ostavite dok spremite fil.

Ocijedite višnje od soka, pa u sok dolijte vode da bude 500 ml. Prah puding izmješati sa šećerom i sokom (odvojiti od onih 500 ml) bez grudica. Ostatak zakuhati i skuhati puding. U vruć umiješati višnje i vanilin šećer.

Prvi dio tijesta razvaljati u krug (za kalup 26 cm). Staviti ga u kalup na papir. Od drugog dijela formirati valjak i staviti uz strane kalupa pa prstima napraviti stranice za pitu visine cca 2 cm. Istresti nadjev. Treći dio razvaljati u krug i pokriti pitu. Krajeve malo zalijepiti. Žumanjak izmješati sa mlijekom i premazati.

Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 30 min. Potpuno ohladiti u kalupu pa skinuti obruč.

Prije rezanja posuti šećerom u prahu. 

Divno se reže, tijesto je savršeno, a sočni nadjev je posebna priča.👌🏻😁

Šta reći osim probajte! 🥰 Odlična je. 🍒🥰❤️





Primjedbe

Popularni postovi