KORE ILI TIRIT PITA

 Ne pamtim kad sam pravila kore ili tirit pitu!🤭 E današnji dan mi se učinio idealnim baš za ovo jelo.

Jedno od mnogobrojnih tradicionalnih jela bosanske kuhinje.👌🏻

Postoje neke razlike u nadjevu: neko stavlja dinstani luk sa piletinom i začinima, kod mene kajmak i pavlaka, bez luka. Sve je stvar ukusa. Mi obožavamo spremljeno baš ovako.👍🏻👌🏻 





✏️Potrebno je:

- 500 gr pečenih kora (mlinaca)

- 1 cijelo pile (težine cca 1300 gr)

- 1 veća glavica luka

- 4-5 režnjeva bijelog luka

- 2-3 mrkve

- biber u zrnu

- so

- lovorov list

- komadić korjena celera i peršuna

- 3 kašike kajmaka

- 3-4 kašike pavlake ili milerama

- 200 ml vrhnja za kuhanje

- komadić otopljenog maslaca 


Pile isjecite na komade, operite i stavite u šerpu. Dodati crveni luk prerezan na pola, cijele režnjeve bijelog luka, mrkve, biber u zrnu, so, lovorov list, komadić korjena celera i peršuna, pa doliti vodu i kuhati pile od trenutka ključanja 40 min. Procijediti temeljac, a meso malo prohladiti, pa odvojiti kožicu i očistiti meso od kostiju. Usitniti ga. U meso dodati kajmak, pavlaku i posoliti i pobiberiti po ukusu.

5-6 kutlača temeljca staviti u neku tepsiju (za namakanje). Kore (mlince) natapati u temeljac i redati u drugi pleh. Rasporedite da imate 3 sloja nadjeva i 4 sloja kora. Redate natopljene kore, pa fil i završite s korama.

Složenu pitu preliti sa 5 kutlača temeljca i staviti peći u rernu zagrijanu na 200° oko 30 min.da lijepo porumeni.

Izvaditi pitu, preliti vrhnjem i vratiti u rernu još 10 min. Malo poklopiti nekom tacnom, pa nakon 10-tak minuta rezati, preliti sa malo otopljenog maslaca i servirati uz neku salatu ili čašu jogurta.🍽️🥛 


NAPOMENA: Ostatak odličnog pilećeg temeljca ohladite, prelijte u posudu i zaledite, pa kad zatreba imate spremno.😁







Primjedbe

Popularni postovi