ĐUVEČ RIŽA
Opet nema dugotrajnog kuhanja.😁😁😁 Đuveč riža je savršen ljetni obrok. Ukusan i sit, bez mesa, skroz laganini.👌
Ni kolače nisam pravila, sladoled nam dovoljan.😂 Bliži se Bajram pa će biti slatkiša.👍😍
Pravite li vi đuveč rižu? Nisam dugo i baš nam je prijala. Eto ideje za ručak.😘 Količinu prilagodite svojim potrebama, a možete poslužiti i uz neko meso.
• 4-5 paprika
• 3-4 paradajza
• 1 tikvica
• 1 patlidžan
• 2 mrkve
• 1 veća glavica crvenog luka
• 3-4 režnja bijelog luka
• 2 kašike ulja
• svježi ružmarin
• par listova svježeg bosiljka
• 1 kašika paradajz pirea
• 150 gr riže
• suhi začin, mljeveni biber, suhi peršun
• 1 kašičica šećera
Crveni luk prepoloviti pa izrezati na listiće. Bijeli također. Papriku i paradajz režite na kockice ili rezance, kako vam se sviđa. Mrkvu izribam na sitno rende. Tikvicu i patlidžan izrezati na kockice.
U šerpi zagrijati ulje, pa dodati papriku i dinstati da malo omekša. Zatim dodajte crveni i bijeli luk, svježi ružmarin, pa opet dinstajte 3-4 minute. Potom redom dodajte mrkvu, tikvicu, patlidžan, paradajz, paradajz pire, kašičicu šećera i sve skupa dinstajte da omekša. Po potrebi dolijte pola čaše-čašu vode. Bosiljak sitno isjeckajte i dodajte u đuveč. Na kraju pobiberite, stavite suhi začin, peršun.
U međuvremenu u drugoj šerpici skuhajte rižu i ocijedite u cjediljci.
U gotov đuveč sipajte skuhanu i ocijeđenu rižu, sve dobro izmiješajte, začinite još po vašem ukusu i jelo je gotovo.
Servirajte toplo solo ili kao prilog pečenom ili pohovanom mesu.
Prijatno! 👌🍽️
---------------
Primjedbe
Objavi komentar