"LONAC"
Naš današnji ručak koji zovem jednostavno - LONAC!
Zato što ga spremam u express loncu i za čas posla imamo odlično jelo na stolu.👍
Divno miriše i jako je ukusno, a kao i uvijek - jednostavno!
🖊️ Sastojci:
- oko 700 gr telećih rebara (može bilo koje meso, po vašoj želji)
- 4 veća krompira
- 1 glavica crvenog luka (veća)
- 4 režnja bijelog luka
- začin za meso (može vegeta)
- mljeveni biber
- so
- 1 čaša vode
- 1 lovorov list
Rebra izrežite na manje komade, operite, posušite kuhinjskim papirom tapkajući i posolite.
Krompir oguliti, oprati i izrezati na četvrtine. Crveni luk isjeći na rebra, bijeli na četvrtine.
U pretis loncu zagrijati par kašika ulja i staviti meso da se zapeče sa svih strana. Dovoljno je samo da se uhvati korica. Izvaditi ga na tanjir.
U istoj masnoći propržiti krompir i obje vrste luka, ali kratko. Posoliti, povegetiti i posuti biberom.
Skloniti sa ringle, po krompiru poredati komade mesa, preliti sokom koje je meso pustilo, sa strane staviti lovorov list i preliti čašom vode.
Zatvoriti poklopac i kada prošišti kuhati 15 min. Isključiti ringlu i ostaviti da lonac ispusti paru.
I eto ga - ručak gotov!
Poslužite uz omiljenu salatu.
Dobar tek! 🍽️👌👍😍
-------------------
Primjedbe
Objavi komentar