PUNJENE POHOVANE PALAČINKE U UMAKU OD ŠAMPINJONA

Znam da je vruće, da nam se malo šta jede i kuha, ali nakanila sam se spremiti ovaj fin i jednostavan ručak.
Jako ukusno, a ni za pripremu ne treba previše vremena. Dovoljne su 2 palačinke po osobi.😁
Nemojte kao ja, da ostane koja i za slatku verziju.🤣 Kad se već pečem, da ih bar ispečem više.😁 






Palačinke svi pravimo prema svom nekom receptu.😁 

📎Nadjev:
• 200 gr dimljenih pilećih prsa
• 200 gr gaude 

📎Umak od zlatnih šampinjona:
• 250-300 gr zlatnih ili običnih šampinjona
• 2 režnja bijelog luka
• 1 kašika kokosovog ulja
• 1 dcl mlijeka
• 2 dcl vrhnja za kuhanje
• pola kašike suhog začina (vegeta)
• mljeveni biber
• malkice mljevenog muškatog oraščića (vrlo malo, ne pretjerujte da ne upropastite umak) 

📎Za pohovanje:
• 1 jaje
• 2 kašike mlijeka
• brašno
• prezla
• malo soli 

Ispeći palačinke.
Gaudu izrendati, a dimljena prsa izrezati na kriškice.
Na palačinku staviti 3-4 komada prsa, preko posuti rendanu gaudu i zarolati kao paketić, sa strana pa od sebe do kraja. Palačinke uvaljati u malo brašna, pa u posoljeno umućeno jaje sa 2 kašike mlijeka i u prezlu.
Pržiti na zagrijanom ulju da lijepo porumene. Vaditi na kuhinjski papir.
U međuvremenu pripremati umak.
Gljive izrezati na listiće, pa na zagrijanom kokosovom ulju kratko propržiti. Dodati propasiran bijeli luk, vegetu, mlijeko i vrhnje, pa krčkati na laganoj vatri dok umak ne dobije željenu gustinu. Na kraju posuti sa malo muškatog oraščića i biberom.
Poslužiti tople palačinke, prelivene ovim divnim umakom.
Dobar tek i vama. 😘😍🙃 Odlične su!
-------------





Primjedbe

Popularni postovi