TURSKE LEPINJE SA MLADIM LUKOM (GOZLEME)

Izuzetno mekane, ukusne, prosto savršene za doručak ili večeru!

Uz šolju mlijeka, za moj ukus perfektno!




📍Sastojci:

- 500 gr brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 vrećica praška za pecivo
- 5 kašika ulja
- so
- mlaka voda (količina po potrebi)
- 3-4 komada mladog luka
- 100 gr otopljenog maslaca i 5-6 kašika maslinovog ulja za premazivanje

U prosijano brašno dodati sve sastojke i dodavanjem mlake vode, sitno izrezanog mladog luka (i zeleni i bijeli dio), zamijesiti kompaktno, neljepljivo tijesto, srednje mekano, kao za pitu, premazati sa malo ulja i ostaviti pokriveno da odmori 20-tak minuta.

Nakon što je odmorilo, premjesiti ga i podijeliti na loptice (10-tak komada). Veličina loptice ovisi o tome kolika vam je tava, lepinja treba biti 0.5 cm debljine.
Svaku lopticu razvaljajte na veličinu tave.

Tavu zagrijati na srednje jakoj temperaturi. Lepinjicu premazati odozgo mješavinom otopljenog maslaca i maslinovog ulja i na suhu tavu okrenuti tu masnu stranu da se prži. Dovoljno je par minuta s jedne strane. 
Dok se prži, premažite gornji suhi dio masnoćom. Okrenite i s druge strane.
Redati na veliki tanjir i svaku gotovu lepinju opet malo premazati maslacem.

Tako tople su savitljive, mekane, mirisne, odlične! Poslužite uz neki sir, narezak, ajvar, uz šta god želite, a i same su odlične!



Primjedbe

Popularni postovi