BUREDŽICI PO MOM
Savršeni buredžici. Kažu da u originalne buredžike ne ide krompir, ali nama je ovako puno bolje.😁
📍Tijesto:
- 500 gr brašna
- 1 kašičica soli
- 2-3 kašike ulja
- mlaka voda (količina po potrebi)
📍Nadjev:
- 500 gr mljevenog mesa
- 1 glavica crvenog luka (kod mene nekoliko stručaka mladog luka)
- 5-6 krompira srednje veličine
- vegeta
- so
- biber
📍Zaljev:
- 200 ml vode
- so
- 2 kašike ulja
📍Preliv od jogurta:
- 600 ml jogurta
- 5-6 kašika milerama
- 3-4 režnja bijelog luka (pasiran ili sitno isjeckan)
- so
- biber
I
- 50 gr otopljenog maslaca
U posudi izmiješati brašno, so, ulje i spiralnim nastavcima mikserom uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano, neljepljivo tijesto. Podijeliti na 3 dijela, pa oblikovati u 3 jufke. Premazati uljem i poredati na nauljen tanjir, prekriti streč folijom i ostaviti da odstoje minimalno 30 min.
Krompir i crveni luk isjeckati na kockice, dodati vegetu, so i biber, izmješati i staviti u cjedilo da se cijedi.
U mljeveno meso dodati so i biber, dobro sjediniti i podijeliti na 3 dijela.
Na pobrašnjen sto staviti prvu jufku, oklagijom razvući u promjer 60-70 cm, poprskati uljem i dlanom preći preko da sva jufka bude nauljena.
Trećinu krompira redati okolo uz krajeve, pa preko komadiće mesa. Prebaciti krajeve jufke preko nadjeva i početi rolati tako da pomalo vučete prema sebi, kako bi se jufka tanjila sve dok ne počne pucati u sredini. Formiranu pitu protresti lagano da se još istegne i da se nadjev ravnomjerno rasporedi.
Redati u nauljen pleh. Postupak ponoviti sa preostale dvije jufke.
Cijelu pitu premazati uljem i izrezati na manje komade (zalogaje).
Peći na 200° 35-40 minuta.
U međuvremenu pripremiti zaljev. Prokuhati vodu, so i ulje i pečenu pitu zaliti i vratiti u rernu na još 5 minuta.
U zdjeli izmiješati jogurt, mileram, pasiran bijeli luk, so i biber.
Na kraju preliti pitu smjesom od jogurta ravnomjerno i poklopiti drugim plehom i neka odstoji oko 5 minuta.
Servirati toplo uz šolju jogurta! 🙂🥰
Primjedbe
Objavi komentar