BUREDŽICI PO MOM

 Savršeni buredžici. Kažu da u originalne buredžike ne ide krompir, ali nama je ovako puno bolje.😁


📍Tijesto:

- 500 gr brašna

- 1 kašičica soli

- 2-3 kašike ulja

- mlaka voda (količina po potrebi)


📍Nadjev:

- 500 gr mljevenog mesa

- 1 glavica crvenog luka (kod mene nekoliko stručaka mladog luka)

- 5-6 krompira srednje veličine

- vegeta

- so

- biber


📍Zaljev:

- 200 ml vode

- so

- 2 kašike ulja


📍Preliv od jogurta:

- 600 ml jogurta

- 5-6 kašika milerama

- 3-4 režnja bijelog luka (pasiran ili sitno isjeckan)

- so

- biber

I

- 50 gr otopljenog maslaca


U posudi izmiješati brašno, so, ulje i spiralnim nastavcima mikserom uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano, neljepljivo tijesto. Podijeliti na 3 dijela, pa oblikovati u 3 jufke. Premazati uljem i poredati na nauljen tanjir, prekriti streč folijom i ostaviti da odstoje minimalno 30 min.

Krompir i crveni luk isjeckati na kockice, dodati vegetu, so i biber, izmješati i staviti u cjedilo da se cijedi.

U mljeveno meso dodati so i biber, dobro sjediniti i podijeliti na 3 dijela.

Na pobrašnjen sto staviti prvu jufku, oklagijom razvući u promjer 60-70 cm, poprskati uljem i dlanom preći preko da sva jufka bude nauljena.

Trećinu krompira redati okolo uz krajeve, pa preko komadiće mesa. Prebaciti krajeve jufke preko nadjeva i početi rolati tako da pomalo vučete prema sebi, kako bi se jufka tanjila sve dok ne počne pucati u sredini. Formiranu pitu protresti lagano da se još istegne i da se nadjev ravnomjerno rasporedi.

Redati u nauljen pleh. Postupak ponoviti sa preostale dvije jufke.

Cijelu pitu premazati uljem i izrezati na manje komade (zalogaje).

Peći na 200° 35-40 minuta.

U međuvremenu pripremiti zaljev. Prokuhati vodu, so i ulje i pečenu pitu zaliti i vratiti u rernu na još 5 minuta.

U zdjeli izmiješati jogurt, mileram, pasiran bijeli luk, so i biber.

Na kraju preliti pitu smjesom od jogurta ravnomjerno i poklopiti drugim plehom i neka odstoji oko 5 minuta.

Servirati toplo uz šolju jogurta! 🙂🥰








Primjedbe

Popularni postovi