KOLAČ SA OKUSOM KNEDLI

Obožavam knedle sa šljivama, a ovaj kolač sam našla negdje na netu i morala sam ga napraviti. Knedle iziskuju dosta vremena, a upravo to mi često nedostaje. 😁Brza priprema, bez pečenja, a okus skoro identičan knedlama. Srećom, šljiva u zamrzivaču ima.😉🤗



Sastojci za podlogu i posip:

- 200 gr prezle
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer

Krema:

- 1 l mlijeka
- 16 kašika šećera
- 13 kašika griza
- 70 gr maslaca
- 1 jaje

Fil sa šljivama:

- oko 1 kg šljiva
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike džema od šljiva (a možete i 2 kašike gustina rastvoriti u malo vode i dodati u šljive)

Na tavi propržiti prezle sa šećerom, vanilin šećerom na 3-4 kašike ulja do zlatne boje i skloniti, pa ohladiti.



Šljive (ukoliko su iz zamrzivača, naravno odleđene) ocijediti od viška tekućine, staviti u šerpu, dodati šećer, vaniliju i dinstati da omekšaju. Na kraju dodati džem ili rastopiti gustin u malo vode pa dodati u šljive i kratko prokuhati da se zgusne.

U posudu staviti griz i šećer, pa dodati mlijeka (od predviđenog litra) i izmiješati bez grudvica. Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati griz, neprestano miješajući da ne zagori, a gustina treba da bude kao kod pudinga. U vruće dodati maslac, izmiješati žicom da se istopi, pa dodati i blago umućeno jaje, a zatim sve fino izmiksati.

U tepsiju staviti pola pripremljene prezle kao podlogu. Preko prezle istresti pola kuhane smjese od griza, poravnati. Zatim staviti cijeli fil sa šljivama.


Preko šljiva istresti drugi dio kreme sa grizom i po vrhu posuti preostalu prezlu.



Gotov kolač ostaviti u frižider da se fino ohladi i stisne (najbolje na 4 sata ili preko noći).
Rezati na kocke i uživati..😁👍🏻





Primjedbe

Popularni postovi