TART SA SMOKVAMA
Tartovi kao desert su uvijek u modi zbog njihove brze pripreme i svježih namirnica koje se u njima koriste.
Radila sam ga sa tzv. Frangipane smjesom koja se brzo priprema i tijesto koje je također brzo, tako da je najduži dio pripreme pečenje.
Ako volite smokve, obavezno probajte i napominjem da količina šećera zavisi koliko su vam smokve zrele i slatke.
Moj tart je mogao biti i malo slađi, pa sam naknadno posipala šećerom u prahu.
Sastojci za tijesto:
- 200 gr oštrog brašna
- 90 gr šećera
- 110 gr maslaca
- 2 žumanjka
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 2 supene kašike vode
- 1/4 čajne kašike soli
Frangipane smjesa:
- 100 gr badema
- 100 gr šećera
- 2 bjelanjka
- 60 gr maslaca
- svježe smokve
U dubljoj posudi pomiješati brašno, šećer i so, pa dodati maslac sobne temperature i mijesiti dok ne dobijete mrvice. Zatim dodati žumanjke i vodu, ekstrakt vanilije i zamijesiti glatko tijesto.
Zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider.
U električnu sjeckalicu staviti bademe, šećer i maslac pa ispulsirati desetak sekundi, a zatim dodati bjelanjke i nastaviti pulsirati dok se dobije glatka krema.
Tijesto za tart razvaljati na pek papiru prečnika 28 cm, staviti u pleh, premazati pripremljenom smjesom, ostaviti suhe rubove oko 1 cm.
Smokve oprati i izrezati na četvrtine pa ih poredati uspravno preko smjese.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 40 minuta dok ne vidite da je tijesto dobilo zlatno-smeđu boju.
Poslužiti toplo ili hladno, ukusno je u oba slučaja.
Radila sam ga sa tzv. Frangipane smjesom koja se brzo priprema i tijesto koje je također brzo, tako da je najduži dio pripreme pečenje.
Ako volite smokve, obavezno probajte i napominjem da količina šećera zavisi koliko su vam smokve zrele i slatke.
Moj tart je mogao biti i malo slađi, pa sam naknadno posipala šećerom u prahu.
Sastojci za tijesto:
- 200 gr oštrog brašna
- 90 gr šećera
- 110 gr maslaca
- 2 žumanjka
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 2 supene kašike vode
- 1/4 čajne kašike soli
Frangipane smjesa:
- 100 gr badema
- 100 gr šećera
- 2 bjelanjka
- 60 gr maslaca
- svježe smokve
U dubljoj posudi pomiješati brašno, šećer i so, pa dodati maslac sobne temperature i mijesiti dok ne dobijete mrvice. Zatim dodati žumanjke i vodu, ekstrakt vanilije i zamijesiti glatko tijesto.
Zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider.
U električnu sjeckalicu staviti bademe, šećer i maslac pa ispulsirati desetak sekundi, a zatim dodati bjelanjke i nastaviti pulsirati dok se dobije glatka krema.
Tijesto za tart razvaljati na pek papiru prečnika 28 cm, staviti u pleh, premazati pripremljenom smjesom, ostaviti suhe rubove oko 1 cm.
Smokve oprati i izrezati na četvrtine pa ih poredati uspravno preko smjese.
Peći u rerni zagrijanoj na 200° oko 40 minuta dok ne vidite da je tijesto dobilo zlatno-smeđu boju.
Poslužiti toplo ili hladno, ukusno je u oba slučaja.
Primjedbe
Objavi komentar