LIMUN TORTA 🍋

Divna, osvježavajuća torta od limuna oduševiti će sve koji vole citrone.
Preporučujem da probate, nećete se pokajati. Kremasta, nije preslatka, ma za 10!



Kalup 28 cm, za višu tortu uzmite 26!

Sastojci za biskvit:

- 3 jaja
- 50 gr šećera
- 50 gr brašna

Krema:

- 250 ml mlijeka
- 3 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 150 gr šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- 2 vanilin šećera
- 1 kašika gustina
- 1 limun
- 1 kesica želatina (10 gr)

Za dekoraciju:

- 250 ml umućenog slatkog vrhnja
- ribana korica 1 limuna

A ako želite iskoristiti 3 preostala bjelanjka, napravite ovako:

- 3 bjelanjka
- 150 gr šećera
- 50 ml vode

Za biskvit bjelanjke izmiksati sa šećerom, pa dodavati 1 po 1 žumance neprestano miksajući. Na kraju dodati brašno, ali ga samo žicom umiješati i smjesu izliti u papirom obložen kalup, poravnati i peći na 200° 12-13 minuta. Ispečen izvaditi iz kalupa, odstraniti papir i ostaviti na žicu da se ohladi.

Za kremu: žumanjke, cijelo jaje, šećer i mlijeko dobro izmiksati, pa dodati gustin i na laganoj vatri skuhati uz stalno miješanje da se zgusne. U međuvremenu želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri.
Kada je fil gotov, umiješati u njega želatin, sjediniti da se želatin otopi, pa dodati sok i ribanu koricu 1 limuna. Ostaviti da se prohladi 10-tak minuta.
Za to vrijeme izmiksati slatko vrhnje.
Mikserom sjediniti izmiksano vrhnje i prohlađenu smjesu.

Na tacnu staviti biskvit, obruč od kalupa koji obložite trakom pek papira. Preko biskvit izliti smjesu i ostaviti u frižider da se stegne 2 do 3 sata.

Ako koristite bjelanjke za šlag, stavite vodu i šećer da kuhaju dok ne nastane gust sirup. Bjelanjke izmiksati pa dodavati postepeno ušpinovani šećer, te nastaviti miksati sve dok se ne dobije sjajan šlag.

Kada se krema stegnula, skinite obruč i tortu premažite ili izmiksanim vrhnjem ili šlagom od bjelanjaka. Pospite rendanom koricom limuna.


Uživajte i vi u ovoj citronskoj rapsodiji.👍🏻👌🏻👌🏻👌🏻





Primjedbe

Popularni postovi