MARMELADA OD SMOKAVA
Obožavam smokve, tako da je meni ova marmelada top!
Preukusna je, a vidjet ćete u nastavku i zbog čega, aroma limuna, cimeta, ruma i dodatak oraha čini je neodoljivom. Aromatična, idealna za sve što poželite.
Obzirom da smokve jaaaaaako prskaju kada se kuhaju, a i prevruće je vani, u kuhinji posebno, skratila sam vrijeme kuhanja dodavanjem džemfixa.
Sastojci:
- 3 kg očišćenih smokava
- 750 gr šećera
- 5 kesica vanilin šećera
- 4 kašike ruma
- sok 2 limuna
- 2 pune šake mljevenih ili sjeckanih oraha
- 4 kašičice cimeta
- 3 kesice džemfixa
Birati zrele i slatke smokve, a ko imaju deblju koru, oguliti ih koliko se može.
Odlučila sam se da ih sameljem na mašinu za meso, a vi možete kuhati i u komadićima, zavisi kako volite.
Samljevene smokve staviti u šerpu, dodati šećer, vanilin šećer, rum, sok limuna, cimet i orahe. Sve promiješati i staviti na ringlu da prokuha.
Za to vrijeme tegle sterilizirati u rerni na 120 stepeni da se dobro zagriju.
Džemfix izmiješati sa 6 kašika šećera i kada smokve prokuhaju (pazite jer prskaju), dodati džemfix, izmiješati i neprestano miješajući kuhati 3 minute.
Vruću marmeladu sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti poklopcem, okrenuti naopako da odstoje 10-tak minuta, zatim ih vratiti u prvobitni položaj i odložiti u toplu isključenu rernu da se tako potpuno ohlade.
I eto, vaša marmelada je gotova.
Uživajte u divnom okusu!
Preukusna je, a vidjet ćete u nastavku i zbog čega, aroma limuna, cimeta, ruma i dodatak oraha čini je neodoljivom. Aromatična, idealna za sve što poželite.
Obzirom da smokve jaaaaaako prskaju kada se kuhaju, a i prevruće je vani, u kuhinji posebno, skratila sam vrijeme kuhanja dodavanjem džemfixa.
Sastojci:
- 3 kg očišćenih smokava
- 750 gr šećera
- 5 kesica vanilin šećera
- 4 kašike ruma
- sok 2 limuna
- 2 pune šake mljevenih ili sjeckanih oraha
- 4 kašičice cimeta
- 3 kesice džemfixa
Birati zrele i slatke smokve, a ko imaju deblju koru, oguliti ih koliko se može.
Odlučila sam se da ih sameljem na mašinu za meso, a vi možete kuhati i u komadićima, zavisi kako volite.
Samljevene smokve staviti u šerpu, dodati šećer, vanilin šećer, rum, sok limuna, cimet i orahe. Sve promiješati i staviti na ringlu da prokuha.
Za to vrijeme tegle sterilizirati u rerni na 120 stepeni da se dobro zagriju.
Džemfix izmiješati sa 6 kašika šećera i kada smokve prokuhaju (pazite jer prskaju), dodati džemfix, izmiješati i neprestano miješajući kuhati 3 minute.
Vruću marmeladu sipati u vruće tegle, dobro zatvoriti poklopcem, okrenuti naopako da odstoje 10-tak minuta, zatim ih vratiti u prvobitni položaj i odložiti u toplu isključenu rernu da se tako potpuno ohlade.
I eto, vaša marmelada je gotova.
Uživajte u divnom okusu!
Primjedbe
Objavi komentar