POLPETE OD TIKVICA

Idealne za doručak ili večeru. Pravila sam ih na razne načine, a ovaj mi se posebno dopao. Nisu masne, jako ukusne. Savršene u svojoj jednostavnosti. Probajte!




Sastojci:

- 2 veće tikvice (cca 600 gr)
- 2 jaja
- 4 kašike prezle
- 5 kašika instant palente
- 1/2 praška za pecivo
- so
- biber
- ulje za prženje
- eventualno par kašika brašna (pročitajte napomenu na kraju)***

Tikvice dobro oprati, odrezati krajeve, pa ih zajedno sa korom izribati na krupniji ribež. Posoliti i ostaviti u cjedilu da odstoje oko pola sata. Nakon što su pustile vodu, ocijediti ih i ostaviti i zdjelu.
U drugoj zdjeli umutiti jaja, pa dodati palentu, prezlu i prašak za pecivo, pobiberiti. Izmiješati sve u gusto tijesto. Zatim dodati ocijeđene tikvice i sve sjediniti. Rukama zamijesiti sve skupa, pa ostaviti u frižider 15-tak minuta.
U tavi zagrijati ulje.
Kašikom uzimati smjesu pa na dlanu oblikovati polpetu.
Pržiti sa obje strane da dobiju zlatno-žutu boju. Vaditi ih na kuhinjski ručnik da se eventualno upije višak masnoće i poslužiti.
Od ove količine dobijete oko 18 polpeta srednje veličine.

***NAPOMENA: Ukoliko vam se smjesa za polpete učini žitka, slobodno dodajte par kašika brašna do željene gustoće.

Prijatno!



Primjedbe

Popularni postovi