PEKARSKE KIFLE
Kao dijete sam obožavala pekarske kifle. Kad god prođem pored pekare, osjetim onaj zamamni miris kojem nisam mogla odoljeti. Tako je i danas. Evo tih pekarskih kifli... Tijesto je fantastično! Odlično se da raditi s njim, možete ga koristiti i za pravljenje pletenica i svih drugih vrsta peciva.
Mekane su i jako izdašne. Nestanu još tople, pa ih stoga toplo i preporučujem :D
Sastojci:
- 1 kg bijelog pšeničnog brašna
- 100 gr otopljenog putera
- 2 čajne kašičice soli
- 1 čajna kašičica šećera
- 2 kesice suhog kvasca (može i svježi)
- 4 dcl vode
- 1-1,5 dcl mlijeka
- 1 supena kašika alkoholnog octa
U posudu prosijati brašno, pa dodati, otopljeni puter, so, šećer, kvasac, alkoholni ocat. Pomiješati mlaku vodu i mlijeko, pa dodavati u pripremljenu smjesu sa brašnom. Zamijesiti kompaktno i elastično tijesto, koje se ne lijepi za prste, oblikovati loptu, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 50 minuta.
Kad je tijesto jednom nadošlo, premjesiti ga malo tako u posudi, pa ostaviti da raste još 25 minuta.
Pobrašniti sto, preručiti nadošlo tijesto, malo ga premijesiti i od njega formirati 16 loptica.
Formirane loptice pokriti krpom i ostaviti da odmore 10 minuta.
Radnu površinu malo premazati uljem i svaku lopticu oklagijom razvaljati uzduž kao na slici.
Dlanom početi rolati kiflu odozgo prema dole do pola, a zatim sa dvije ruke dovršiti rolanje, blago pritiskajući. Tako ćete formirati kiflu.
Kifle redati na pek papir sa razmakom između, pa ih pokriti i ostaviti oko 15-20 minuta da narastu.
Kada su narasle, četkicom svaku kiflu premazati vodom i posuti kuhinjskom soli.
Kifle peći u rerni zagrijanoj na 250° oko 12 minuta (zavisno od rerne).
Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohlade.
Potom možete slobodno navaliti na njih :D
Presjek i uživancija:
Primjedbe
Objavi komentar