JUNEĆI RAGU SA JEČMOM
Odličan ragu. Kad poželite nešto dobro i zdravo na kašiku, neka ovaj ragu bude i vaš odabir, nećete se pokajati.
Za nadolazeće hladnije dane - savršen.
Sastojci:
Za nadolazeće hladnije dane - savršen.
Sastojci:
- 700 gr junećeg flama
- 300 gr ječmene kaše
- 2 struka prase
- 4 režnja bijelog luka
- 3 mrkve
- 200 gr gljiva
- nekoliko cvjetova karfiola
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- so
- biber
- 1 kašičica svježeg ribanog đumbira
- 1 kašičica curry začina
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika sušenog ili svježeg sjeckanog peršuna
- 1 kašika sušenog ili svježeg sjeckanog celera
- 2-3 kašike ulja
Juneći flam isjeći na kocke željene veličine.
Prasu i bijeli luk isjeći na sitno. Mrkvu izrezati na kockice, a gljive na četvrtine.
Na ulju propržiti junetinu da uhvati koricu sa svih strana, a zatim dodati isjeckanu prasu, bijeli luk i mrkvu pa sve zajedno prodinstati. Dodati paradajz pire, mljevenu crvenu papriku, ječam, gljive, ribani svježi đumbir, sve promiješati pa doliti vode da prekrije povrće u visini 2 prsta.
Kuhati na laganijoj vatri uz povremeno dolijevanje vode oko sat i po vremena. Već znate da je svako jelo ukusnije kad se kuha na laganoj vatri duže vrijeme.
Petnaestak minuta pred kraj kuhanja dodati cvjetove karfiola (oni budu brzo gotovi) i na kraju dodati sve začine, prokuhati još malo i vaš ragu je gotov i spreman za serviranje.
Prijatno i vama :)
Primjedbe
Objavi komentar