ČOKO-KREM KOCKA
Kremasta i divnog čokoladnog okusa.
Kao što ste navikli od mene, skroz jednostavna priprema, sastojci i odličan rezultat :)
Biskvit:
Kao što ste navikli od mene, skroz jednostavna priprema, sastojci i odličan rezultat :)
Biskvit:
- 7 žumanjaka
- 1 cijelo jaje
- 5 kašika brašna
- 1 kašika čokolade u prahu
- 2 dcl ulja
- 1 prašak za pecivo
- 6 kašika šećera
Krema:
- 1 litar vode
- 4 pudinga od čokolade
- 7 bjelanjaka
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 10 kašika šećera
Za posipanje:
- mješavina kakao praha i čokolade u prahu
Pjenasto izmiksati žumanjke, cijelo jaje i šećer, da masa postane gusta i svijetla. Dodati ulje pa miksati još par minuta. Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i čokoladom u prahu (može i kakao) i miksati tek toliko da se smjesa poveže.
Sipati u nauljen i pobrašnjen pravougaoni pleh i peći na 180 stepeni oko 12-15 minuta - zavisno od vaše rerne. Pazite da vam ne izgori jer brzo bude pečeno.
Pečen biskvit ostaviti da se hladi u plehu.
Priprema kreme: Od 1 litra vode oduzeti 20 kašika i izmiješati ih sa 4 pudinga od čokolade da nema grudvica. Ostatak vode staviti da prokuha, pa skuhati kao puding da dobijete gušću smjesu od pudinga. Sklonite sa ringle i u vreo puding umiješati jednu čokoladu za kuhanje izlomljenu na kockice i miješajte dok se otopi. Ostavite da stoji dok izmiksate bjelanjke.
Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg. Zatim dodavati kašiku po kašiku vrućeg pudinga, neprestano miksajući.
Kad se sve fino sjedinilo sipati preko prohlađenog biskvita.
Malo ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u zamrzivač na 5 minuta da se dodatno stisne.
Ohlađen kolač isjeći na kocke i odozgo posuti mješavinom kakao praha i čokolade u prahu.
Po želji dekorišite listićima mente i poslužite.
NAPOMENA: Kolač se fantastično reže, biskvit je mekan i sočan, a ako volite možete biskvit premazati džemom od borovnica, pa sipajte kremu, isto tako možete gotov kolač premazati i umućenim slatkim vrhnjem...
Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar