"PAMUK" HLJEB SA OVSENIM MEKINJAMA
Nazvala sam ga "pamuk" jer ima savršeno mekanu unutrašnjost.
Ako ga budete pekli na način koji ću napisati dobit ćete ovu divnu, rumenu, hrskavu koricu, a možete na drugačiji način dobiti i savršeno mekanu koricu - identičnu unutrašnjosti hljeba.
Kako god volite i kako god ga ispečete, imat ćete fantastičan domaći hljeb sa dodatkom ovsenih mekinja, koje su izuzetno zdrave.
Sastojci:
Ako ga budete pekli na način koji ću napisati dobit ćete ovu divnu, rumenu, hrskavu koricu, a možete na drugačiji način dobiti i savršeno mekanu koricu - identičnu unutrašnjosti hljeba.
Kako god volite i kako god ga ispečete, imat ćete fantastičan domaći hljeb sa dodatkom ovsenih mekinja, koje su izuzetno zdrave.
Sastojci:
- 500 gr pšeničnog crnog brašna tip 1100
- 5 kašika ovsenih mekinja
- 30 gr svježeg kvasca
- 2 ravne čajne kašike soli
- 1 ravna čajna kašika šećera
- cca 300 ml tople vode (možete kombinovati pola mlijeko-pola voda)
- 60 gr otopljenog putera
Kvasac, šećer, malo tople vode (oduzeto od navedene količine) i kašičicu brašna pomiješati pa ostaviti oko 15 minuta na toplom mjestu da fermentira.
U brašno dodati mekinje i so, pa izmješati, zatim dodati dignuti kvasac, ostatak tople vode i na kraju otopljeni puter, pa mikserom sa spiralnim nastavcima sve dobro umijesiti.
Pokriveno ostaviti na toplom mjestu oko 1 sat da nakvasa.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na 8 loptica.
Kalup za hljeb premazati uljem, pa redati loptice - 2 reda po 4.
Pokriveno ostaviti na toplom mjestu da fino narastu. Kod mene su stajale oko sat vremena.
Prije pečenja poprskati kuglice sa malo vode.
Rernu zagrijati na 230°, a na dno rerne staviti neku šerpicu od inoxa u koju sipate vruću vodu.
Staviti hljeb da se peče 15-tak minuta na navedenoj temperaturi, zatim smanjiti na 180° i peći još 10-15 minuta.
Para iz šerpice na dnu rerne daje ovu divnu hrskavost hljebu. Ako volite mekanu koricu, ne pecite hljeb na vodenoj pari.
Ispečen hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetku da se ohladi (bez pokrivanja krpom).
Za mekan hljeb, zamotajte ga u vlažnu i ocijeđenu kuhinjsku krpu da se malo prohladi.
Unutrašnjost je poput pamuka:
Primjedbe
Objavi komentar