ČUREKOT HLJEB
Ako volite miris baščaršijskih somuna (a ko to ne voli da mi ga je vidjeti :D) onda ćete biti oduševljeni i ovim hljebom.
I diše i miriše i jako, jako je ukusan. E sad moram reći i slijedeće: nakon tone peciva i hljeba koje sam u životu napravila, konačno sam došla do zaključka da dodatak sojinog brašna u hljeb ili pecivo - daje perfektan rezultat. Fantastična mekoća i rahlost, okus, dugotrajnija svježina - jednostavno morate probati... :)
Pa da ga i predstavimo - njegovo veličanstvo "Čurekot hljeb" :)
Sastojci:
I diše i miriše i jako, jako je ukusan. E sad moram reći i slijedeće: nakon tone peciva i hljeba koje sam u životu napravila, konačno sam došla do zaključka da dodatak sojinog brašna u hljeb ili pecivo - daje perfektan rezultat. Fantastična mekoća i rahlost, okus, dugotrajnija svježina - jednostavno morate probati... :)
Pa da ga i predstavimo - njegovo veličanstvo "Čurekot hljeb" :)
Sastojci:
- 700 gr pšeničnog brašna
- 4 kašike sojinog brašna
- 6-7 kašika sjemenki čurekota (crnog susama)
- 3 kašike mljevenog lana
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 supena kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 1,5 supena kašika suhog kvasca
- mlaka voda - količina po potrebi
U posudi pomiješati prosijano pšenično brašno, sojino brašno, čurekot i mljeveni lan. Dodati suhi kvasac, so, šećer, maslinovo ulje pa dodavati mlake vode toliko da zamijesite čvrsto i kompaktno tijesto (ni pretvrdo, ni premekano) - koje se ne lijepi za ruke i posudu.
Oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 45-50 minuta.
Naraslo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti rukama, oblikovati loptu i prebaciti u nauljen okrugli pleh ili kalup (koristila sam kalup za tortu promjera 24 cm pa sam dobila ovako fin i visok hljeb). Rukama pritisnuti tijesto da popunite cijeli kalup, pokriti i ostaviti da odmori još 20-25 minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Kada je hljeb ponovo narastao, premazati ga vodom i posuti čurekotom.
Staviti hljeb u pećnicu i peći na 180° 15-20 minuta, zatim obavezno smanjiti temperaturu na 130° i nastaviti peći još 25-30 minuta kako bi se fino ispekao unutra.
Ispečen hljeb pokriti nakvašenom i ocijeđenom kuhinjskom krpom i ostaviti 15-tak minuta. Zatim skinuti krpu, izvaditi hljeb iz kalupa i ostaviti na žicu da se potpuno ohladi.
Imat ćete fantastično finu i mekanu koricu i još mekaniju i ljepšu unutrašnjost.
Presjek:
Primjedbe
Objavi komentar