ČOKO-KARAMEL OBLANDE
Uhhhh...oblande me uvijek vrate u one bezbrižne dane djetinjstva, kada smo im se posebno veselili i jedva čekali da mama s njih skine neke teške knjige i počne da ih siječe - nekad u rombove, nekad u pravougaonike ili kocke.
E to su baš ove oblande...skroz jednostavne a najbolje. Jedina moja izmjena i ono što ih razlikuje od maminih je dodatak čokolade, jer moja djeca ne priznaju ništa ako nema čoko aromu :)
Umjesto čokolade možete dodati i kakao.
Sastojci:
E to su baš ove oblande...skroz jednostavne a najbolje. Jedina moja izmjena i ono što ih razlikuje od maminih je dodatak čokolade, jer moja djeca ne priznaju ništa ako nema čoko aromu :)
Umjesto čokolade možete dodati i kakao.
Sastojci:
- 1 veliko pakovanje oblandi
- 1 litar mlijeka
- 600 gr šećera (ukoliko ne dodajte čokoladu onda staviti 1 kg šećera)
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1/2 bočice ekstrakta vanilije
- komadić putera
Staviti mlijeko i šećer da zakuhaju, pa kuhati na laganoj vatri sve dok ne ukuha na pola prvobitne količine.
Tokom kuhanja povremeno promiješati.
Skloniti sa ringle i umiješati komadić putera i čokoladu, vaniliju i miješati dok se sastojci ne sjedine. Kako sam navela, umjesto čokolade možet staviti par kašika kakao praha ili jednostavno ostaviti samo karamel.
Ostaviti oko 1 minut pa početi mazati listove oblande. Redati jedan na drugi. Kada ste sve završili, zamotati u alu foliju i opteretiti nekim težim knjigama odozgo i ostaviti da se fino stisne.
Sjeći prvo na trake, zatim na pravougaonike, romboide ili kocke.
To bi bila sva "mudrost"!
Primjedbe
Objavi komentar