ZELJANIK SA KUKURUZNIM BRAŠNOM I GRIZOM
Ma bolje od pite zeljanice, a brže i jednostavnije. Mekan, ukusan i uz jogurt - savršen ručak.
Radila sam ga ranije sa običnim brašnom, a danas sam kombinovala kukuruzno brašno, griz i malo običnog brašna i dobila savršen rezultat.
Sastojci:
Radila sam ga ranije sa običnim brašnom, a danas sam kombinovala kukuruzno brašno, griz i malo običnog brašna i dobila savršen rezultat.
Sastojci:
- 500 gr svježeg špinata
- 600 gr mladog sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 8 jaja
- 5 kašika kukuruznog brašna
- 5 kašika griza
- 5 kašika bijelog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 5 kašika ulja
- 5 kašika mlijeka
- so
Za zaljev:
- 2-2,5 dcl mlijeka
- komadić putera
- malo soli
Špinat dobro oprati, staviti da se ocijedi pa ga isjeckati na sitno.
U posudi žicom umutiti jaja, dodati mladi sir, pavlaku, isjeckani špinat, griz, kukuruzno brašno, bijelo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu ulje i mlijeko pa se dobro izmješati da se sjedini. Ako je previše gusto dodati još malo mlijeka, ali ne smije biti ni rijetka smjesa. Na kraju posoliti po ukusu i dobro sjediniti.
Pleh za pečenje nauljiti i staviti ga u zagrijanu rernu na 180° da se zagrije ulje (tako se neće zalijepiti smjesa za pleh), pa na zagrijano ulje istresti pripremljenu smjesu (treba da zacvrči), poravnati kašikom, malo pouljiti odozgo i staviti da se peče oko 25-30 minuta.
U međuvremenu zagrijati mlijeko, puter i malo soli da se puter istopi, izvaditi zeljanik i preliti ga zaljevom pa vratiti u rernu još oko 5 minuta.
Ispečen isjeći na kocke i servirati uz mileram, pavlaku, jogurt....
Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar