TELEĆA JETRA U SENFU I MLIJEKU
Jetru po pravilu svi pripremamo na sličan način.
Volim sočno pripremljenu jetru i već dugo je spremam na ovaj način. Možda se dopadne i nekom od vas, pa probajte...
Od priloga nisam pripremala ništa, bila nam je dovoljna miješana salata, a vi kako volite!
Sastojci:
Volim sočno pripremljenu jetru i već dugo je spremam na ovaj način. Možda se dopadne i nekom od vas, pa probajte...
Od priloga nisam pripremala ništa, bila nam je dovoljna miješana salata, a vi kako volite!
Sastojci:
- 500 gr teleće jetre
- 2 dcl mlijeka
- 3-4 kašike senfa
- so
- biber
- 3-4 kašike integralnog brašna
- malo ulja za prženje
Teleću jetru oprati, očistiti od žilica i isjeći na tanje šnite (to vam može uraditi i mesar).
Svaki komad jetre sa obje strane premazati senfom i poredati u manju tepsiju. Odozgo preliti mlijekom i ostaviti u frižider da odstoji pola sata do sat vremena. Jetra natopljena u mlijeku će biti divno mekana i sočna.
Nakon što je jetra odstajala u mlijeku, uzimati komad po komad i uvaljati u integralno brašno sa obje strane. Ja sam koristila raženo.
U tavi zagrijati malo ulja (ne pregrijavati) i staviti jetru da se prži sa obje strane dok lijepo porumeni. Nikako nemojte pretjerati u prženju, gotova je kad se prestane cijediti sukrvica iz nje. Kad je gotova tek onda posoliti i pobiberiti. Važno je znati da se jetra soli i biberi kad je već gotova, jer so iz nje izvlači sokove dok se prži i na kraju dobijete suh i žilav komad.
Prženu jetru redati na zagrijani tanjir i poslužiti uz sitno izrezan crveni luk ili miješanu salatu. Od priloga najbolje paše restani, kuhani ili pire krompir.
Dobar tek
Primjedbe
Objavi komentar