MOJA USKRŠNJA TORTA
Torta za sve prilike... biskvit je divno mekan, a nadjev kremast i čokoladasto-lješnjikast.
Kreme ima sasvim dovoljno i za dekoraciju. Ako se odlučite napraviti je, sigurno nećete pogriješiti.
Kalup promjera 28 cm!
Sastojci za biskvit:
- 8 jaja
- 16 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 6 kašika gustina
- 1 prašak za pecivo
- 1 dcl ulja
Krema:
- 750 ml mlijeka
- 2 kesice nougat pudinga
- 1 kesica pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera
- 500 ml slatkog vrhnja
- 300 gr čokolade za kuhanje
Moj savjet je prvo pripremiti kremu.
U posudi izmješati prah za pudiing sa šećerom. Od 750 ml mlijeka uzeti 18 kašika i izmiješati sa prahom za puding da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati pa dodati pripremljenu smjesu i skuhati puding.
Prebaciti ga u vatrostalnu posudu i pokriti streč folijom pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
U šerpu staviti slatko vrhnje i dodati izlomljenu čokoladu za kuhanje pa zagrijavati na laganoj vatri i miješati žicom da se čokolada istopi. Ne smije prokuhati. Kad se čokolada istopila skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Sad pripremamo biskvit:
Odvojiti žumanjke i bjelanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg.
Žumanjke izmiksati sa šećerom da budu pjenasta i da smjesa posvijetli. Dodati ulje i izmiksati. Brašno zajedno sa praškom za pecivo prosijati i lagano dodati u smjesu sa žumancima, miksajući na najmanjoj brzini samo da se sastojci povežu. Na kraju špatulom (ne mikserom) umiješati snijeg od bjelanjaka, lagano miješajući odozdo prema gore da smjesa bude prozračna i kompaktna.
Dno kalupa promjera 28 cm obložiti pek papirom, izliti smjesu, pa kalupom lupiti od sto nekoliko puta da izađu mjehurići zraka i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 180 stepeni.
Prvih 15 minuta nipošto ne otvarati vrata rerne. U mojoj rerni se biskvit pekao 35 minuta, a vi provjerite čačkalicom kako biste bili sigurni da je gotov.
Ispečen biskvit ostaviti u kalupu oko 5 minuta, zatim skinuti obruč i okrenuti biskvit naopako, odvojiti papir i ostaviti ga da se potpuno ohladi na žici.
E sad se vraćamo na kremu.
Ohlađen ganaš (vrhnje sa čokoladom staviti u zamrzivač na 10-tak minuta). Kad odstoji u zamrzivaču izmiksati ga mikserom na najvećoj brzini samo 30 sekundi.
Potom u kremu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i neprestano miksati. Imat ćete malo grudvica u početku ali će se na kraju sve fino sjediniti. Krema je gotova.
Biskvit prerezati na 3 iste kore.
Na pladanj za serviranje staviti prvu koru, premazati kremom, druga kora-krema, treća kora-krema. Tortu okolo premazati kremom i ostatak kreme ubaciti u dresir vrećicu i ukrasiti po želji.
Gotovu tortu ohladiti u frižideru 4-5 sati, najbolje preko noći.
Primjedbe
Objavi komentar