VOĆNI KOLAČ SA JAGODAMA
Jeftino, jednostavno i ukusno.
Možete ga raditi sa bilo kojim voćem, ali jagode su mi br. 1, a i sezona tek počinje. Već se radujem raznim kolačima od jagoda, ovo je prvi ove godine :)
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
Ispečen kolač ostaviti da se prohladi u kalupu pa ga izvaditi na tanjir za posluživanje.
Posuti šećerom u prahu i ostaviti da se skroz ohladi, a zatim sjeći na kriške i poslužiti uz kafu, čaj, za doručak, ma za sve prilike je odličan :)
Sočan je i jako fin, što se vidi i na slikama :)
Možete ga raditi sa bilo kojim voćem, ali jagode su mi br. 1, a i sezona tek počinje. Već se radujem raznim kolačima od jagoda, ovo je prvi ove godine :)
Mjera je čaša od 2 dcl!
Sastojci:
- 1,5 čaša brašna
- 3/4 čaše šećera + 1 čaša za posipanje
- 1/2 čaše mlijeka
- 1 jaje
- 60 gr otopljenog i malo prohlađenog putera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 350 gr svježih jagoda
+
- šećer u prahu za posipanje
Puter otopiti i malo prohladiti pa prebaciti u posudu za miksanje. Dodati šećer i izmiksati da se sjedini. Zatim dodati jaje, mlijeko, vanilin šećer i miksati dok se sve fino poveže. Posebno pomiješati brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli i dodati u smjesu, pa najmanjom brzinom miksera kratko miksati. Dobit ćete gušću smjesu, ali takva treba da bude.
Duguljasti kalup premazati uljem i pobrašniti pa istresti smjesu.
Jagodie očistiti i prepoloviti pa poredati po tijestu i svaku malo utisnuti u tijesto. Posuti ostatkom šećera.
Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni.
Kolač staviti da se peče oko 30-35 minuta (ovisi od vaše rerne).
Ispečen kolač ostaviti da se prohladi u kalupu pa ga izvaditi na tanjir za posluživanje.
Posuti šećerom u prahu i ostaviti da se skroz ohladi, a zatim sjeći na kriške i poslužiti uz kafu, čaj, za doručak, ma za sve prilike je odličan :)
Sočan je i jako fin, što se vidi i na slikama :)
Primjedbe
Objavi komentar