RAŽENI HLJEB
Zdrav i jaaaaaako ukusan hljeb. Domaće je najbolje....
Sastojci:
Sastojci:
- 300 gr bijelog brašna
- 200 gr raženog brašna
- 3 kašike mljevenih sjemenki lana
- 2 kašike sjemenki susama
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 1 kesica suhe germe
- 1 čajna kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 3 kašike maslinovog ulja
- mlaka voda - količina po potrebi
Za posipanje:
- sjemenke lana i susama
U posudi pomiješati sve sastojke, izmješati kašikom, pa uz dodavanje mlake vode mijesiti rukom dok ne dobijete fino srednje mekano tijesto koje se ne lijepi za posudu. Dobro izradite rukama i ostavite pokriveno krpom na toplom mjestu oko 40 minuta.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti ga i razvući oklagijom u oblik pravougaonika, čija duža strana je iste dužine kao i dužina kalupa u kome ćete peći hljeb.
Zarolati tijesto i prebaciti u nauljen kalup za pečenje. Hljeb premazati toplom vodom i posuti sjemenkama susama i lana, pa rukom lagano pritisnuti sjemenke da se fino zalijepe.
Formiran hljeb pokriti krpom i ostaviti da odstoji još oko 20-tak minuta.
Rernu zagrijati na 180°.
Nadošao hljeb staviti da se peče prvih 15 minuta na toj temperaturi, a zatim smanjiti na 130 stepeni i ostaviti još oko 20-tak minuta.
Ispečen hljeb pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi i omekša.
Izvaditi iz kalupa, isjeći i poslužiti.
Napominjem da je hljeb savršeno ukusan i mekan, kao neki slani kolač. Moji ukućani tvrde da se može jesti sam i zaista brzo nestane.
Uživajte u domaćem i zdravom hljebu!
Primjedbe
Objavi komentar