INTEGRALNI JASTUČIĆI
Jutros za doručak sam pripremala ove fine integralne jastučiće. Uživali smo svi, jer su vazdušasti, mekani, ukusni i možete ih kombinovati uz šta god želite.
Moji ukućani su ih jeli uz ajvar, pavlaku i džem.
Jako je bitno da NE PIJU puno ulja i suhi su.
Jednostavni i jako fini, pa preporučujem i vama da probate :)
Moji ukućani su ih jeli uz ajvar, pavlaku i džem.
Jako je bitno da NE PIJU puno ulja i suhi su.
Jednostavni i jako fini, pa preporučujem i vama da probate :)
Sastojci:
- 400 gr pšeničnog brašna
- 150 gr raženog brašna
- 150 gr heljdinog brašna
- 1 supena kašika suhog kvasca
- 1 kašičica praška za pecivo
- 5 kašika maslinovog ulja
- 1 jaje
- 1 kašika soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike mljevenih sjemenki lana
- mlaka voda - količina po potrebi
+
ulje za prženje
U posudi izmiješati sve sastojke osim vode, pa dodavati postepeno vodu i rukom miješati dok dobijete glatko tijesto. Dobro izradite rukama i ostavite pokriveno da odmori oko 20-30 minuta.
Na pobrašnjenoj podlozi premjesite tijesto i oklagijom razvaljajte na debljinu od cca 1 cm.
Sjekačem sjeći na kocke.
Ostaviti da odmore još oko 10-tak minuta.
U tavu sipati ulja, visine pola cm, ne više i zagrijati.
Stavljati na vrelo ulje jastučiće i pržiti sa obje strane da lijepo porumene. Divno se napušu pri prženju što se vidi na slici ispod.
Ispržene jastučiće stavljati u keramički zdjelu i pokriti krpom dok ispržite slijedeću turu.
Poslužiti uz sve što vam se sviđa.
Topli su zaista predivni, a i hladni - odlični.
Primjedbe
Objavi komentar