MERINGUE PITA SA JAGODAMA
Jagode...radujem im se, ali baš... Moj današnji desert je bila ova fina pita sa jagodama.
Neskromno ću reći - fantastična je, pa ukoliko volite voćne pite u meringue varijanti - obavezno probajte. Kora je mirisna i hrskava, nadjev sočan...
Prhko tijesto:
- 150 gr brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 75 gr putera
- 60 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 kašičica ribane korice limuna
- 1 kašičica ribane korice narandže
Nadjev:
- 500 gr jagoda
- 3 bjelanjka
- 150 gr šećera
- 2 kašike prezle
Od svih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, zamotati i streč foliju i ostaviti u frižider na 1 sat.
Razvaljati tijesto većeg promjera od kalupa za pite i prenijeti ga u kalup. Prstima fino poravnati i staviti da se peče u rernu zagrijanu na 175°, nekoliko minuta - treba biti napola pečeno.
Izvaditi iz rerne i posuti tijesto sa prezlom. Odozgo poredati jagode izrezane na listiće i posuti ih sa malo šećera (ako volite slađe onda stavite više).
Ponovo vratite kalup u rernu i pecite oko 10 minuta na istoj temperaturi.
Dok se pita peče, izmiksajte bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg.
Slastičarski špric napunite pripremljenim snijegom od bjelanjaka.
Izvaditi pitu iz rerne, pa špricom praviti zvjezdice po jagodama.
Vratiti pitu nazad u rernu i peći dok šlag ne dobije zlaćanu boju.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi u kalupu.
Potom sjeći na kriške i servirati!
Uživajte u ovoj sočnoj piti.
Sad bi prijala jedna masaža
Primjedbe
Objavi komentar