subota, 27. rujna 2014.

SAVRŠENE GRIZ NOKLICE

Mnogo puta sam isprobavala neke recepte za domaće griz noklice, koje uzgred rečeno obožavam, sve dok nisam na nekom sajtu našla ovaj savršen recept, probala ga, oduševila se i od tada ih radim samo ovako.

Pošto to nije nikakva posebna mudrost, a sam ishod zavisi od tačne mjere, ovaj recept dijelim s vama. Ukoliko volite griz noklice, obavezno ih probajte, bitno je samo da pratite recept i tačnu količinu sastojaka.

Ne raspadaju se, mekane su i jako, jako dobre.





Sastojci:



  • 1 cijelo jaje
  • 4 supene ravne kašike ulja
  • 8 supenih ravnih kašika pšeničnog griza
  • malo soli
  • malo muškatnog oraščića
  • po želji možete dodati i sjeckani peršun i neki drugi začin

Jaje dobro umutiti viljuškom, dodati 4 ravne supene kašike ulja, so, muškatni oraščić i istom suhom kašikom kojom ste dodali ulje, dodajte i 8 ravnih kašika griza. 

Sve promiješati i ako vam se čini da je rijetko (što zavisi od vrste griza), sačekajte malo dok se smjesa zgusne tj. dok griz nabubri. Iz iskustva znam, da mi nekad smjesa bude odmah dovoljno gusta, nekad čekam par minuta, a nekad čekam i 15 minuta, tako da se ne brinete.

Smjesa treba izgledati kao na slici ispod:



Zakuhati supu (koju volite, sastojke znate i same) i vrlo je bitno da supa ne smije kipiti, nego samo blago ključati na laganoj vatri, tek toliko da se vidi da vrije.

Najmanjom kafenom kašičicom uzimati smjesu i pomoću druge kafene kašičice prebacivati smjesu iz jedne kašičice u drugu dok dobijete fin oblik noklice.

Spuštati u supu koja lagano vrije i postupak ponavljati dok formirate sve noklice.


Kuhati 5 minuta, zatim isključiti štednjak, poklopiti supu i ostaviti tako da stoji 15-tak minuta. Za to vrijeme će dodatno narasti i postati divne.

Posuti suhim ili svježe sjeckanim peršunom i to bi bilo to.

Dobar tek :)




Zar nisu savršene?




2 komentara: